Lupta cu factura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugenia Urs spune că ţine caloriferele mai mult închise
Eugenia Urs spune că ţine caloriferele mai mult închise

Facturi la întreţinere de aproape 900 de lei pe luna decembrie. Cu astfel de „scoruri” se luptă locatarii din blocurile încă branşate la sistemul centralizat de încălzire.

„Cazuri izolate” sau „răzleţe”. Aşa sunt considerate apartamentele care au rămas singurele branşate la reţeaua centralizată, dintr-o scară sau dintr-un bloc. Angajaţii RAT au făcut un control la aceste apartamente răzleţe. „Înainte să trimitem facturile, acolo unde mai sunt racordate la noi puţine apartamente într-o scară, din start scădem noi cu 20 până la 40% faţă de calculul controrului.

Deci noi suportăm pierderile”, a  declarat Emil Miron, directorul regiei. „Nu ştiu să taie RAT din facturile noastre”, spune Vasile Maxim, administratorul celui mai mare bloc din oraş, cel de pe strada Primăverii nr 2. În acest imobil, potrivit administratorului, pe luna trecută locatarii au plătit cheltuieli de 500 de lei la două camere, 750 la trei camere şi aproape 900 de lei la patru camere. „Şi aşa oamenii mi-au spus că şi-au ţinut calorieferele închise în una-două camere, vă daţi seama cât aveau de plătit dacă aveau căldură peste tot”, spune Vasile Maxim. „Şi pentru camera de 11 metri părtaţi în care este administraţia blocului am plătit 378 de lei luna trecută. Cam mult, nu credeţi?”, s-a întrebat retoric administratorul. Potrivit acestuia, locatarii branşaţi la RAT au cele mai mari facturi din oraş, mai ales pentru că ei plătesc şi pierderile de pe reţea sau din subsolul tehnic, şi pentru încălzirea părţilor comune, cum ar fi holurile şi scara blocurilor.

Conducerea RAT contrazice, însă, această variantă. „Noi am făcut o serie de corecţii, pentru a proteja clienţii noştri. Am făcut numai media consumului lor”, a declarat Emil Miron, directorul RAT. El a precizat că proiecţia pentru luna februarie este una îmbucurătoare.
„Potrivit calculelor bazate pe prognoza meteo şi pe consumul pe jumătate de lună, facturile pe luna februarie vor fi cu 10% mai mici decât februarie 2009”, spune Miron.

Cât plăteşti dacă nu stai în frig
Pe strada Scorţarilor nr. 11, proprietarii unui apartament cu 3 camere au de plătit peste 900 de lei la întreţinere. „Scara noastră are propria centrală termică. Vecinii de la apartamentul 40 nu fac nicio economie. Ei dau drumul la calorifere tot timpul”, spune Eugenia Urs, de la scara III. Ea nu are factura la fel de mare, pentru că preferă să mai ia o haină pe ea, decât să dea bani pe căldură.

Ianuarie, mai scump
Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că facturile la încălzire pentru luna ianuarie vor creşte, la apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare, cu 2,4 la sută faţă de luna decembrie a anului trecut. Apostu a făcut apel la locuitorii Clujului şi la administratorii de blocuri să sesizeze RAT în cazul în care au probleme la calcularea facturilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite