Lotul paralimpic al României: sperăm să reprezentăm ţara şi Clujul cu mândrie şi să ne întoarcem cu multe medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotul paralimpic al României
Lotul paralimpic al României

Lotul României, care va participa la Jocurile Paralimpice de la Londra (29 august-9 septembrie), a fost prezentat vineri, la Cluj. Echipaţi cochet, cu sacouri albastre, pantaloni sau fuste şi pălării albe, cu tricolor, componenţii lotului şi delegaţii oficiali s-au arătat încrezători în şansele României.

Reprezentanţii României la Jocurile Paralimpice de la Londra, care se vor derula în intervalul 29 august-9 septembrie, sunt: Florin Cojoc (atletism, campion european la săritura în lungime), Eduard Novak şi Imre Torok (ambii la ciclism, al doilea este campion mondial la velodrom, dar şi în proba rutieră), fraţii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap (nataţie) şi Dacian Makszin (tenis de masă).

Cea mai tânără membră a echipei este clujeanca Naomi Ciorap. S-a născut pe 10 iulie 1996, este elevă la Şcoala de Nevăzători din Cluj, a început înotul în 2008, iar din 2009 a intrat în echipa naţională. În aprilie 2011 a doborât recordul mondial al Asociaţiei Sportivilor Nevăzători în clasa ei S13 la 100 m fluture şi 50 m spate. Este în prezent pe locul 6 din Europa.

„Londra este foarte aproape şi ştiu că trebuie să mă pregătesc. Nu simt nicio emoţie, doar când mă uit la probele olimpice la televizor atunci mă gândesc şi am uşoare emoţii. La olimpiadă am urmărit doar probele de înot. O să dăm tot ce putem şi sperăm că vom ajunge tot mai sus. Îmi pare rău că Potec nu a ajuns în finală, dar poate o să reuşim noi să ne întoarcem cu o medalie", a precizat Naomi Ciorap (15 ani).

Samuel Ciorap este fratele mai mare a lui Naomi, născut pe 4 decembrie 1994. Înoată din 2008 şi este tot elev al Şcolii de Nevăzători din Cluj. A câştigat numeroase medalii, cea mai bună performanţă fiind locul 4 la europene şi medalii de argint la Campionatele Mondiale pentru Nevăzători din 2011. Este în prezent pe locul 4 în Europa.

„Deocamdată, mă simt obosit. Eu am antrenamente intense. Peste două săptămâni o să am antrenamente mult mai uşoare şi sper să fiu în formă maximă la olimpiadă. Am urmărit Jocurile Olimpice, mai ales probele de nataţie le-am urmărit mai atent, îmi pare rău pentru sportivii români, au muncit şi ei foarte multe, cred că meritau să ia cel puţin un loc în finală. Să sperăm că o să-i răzbunăm noi. Eu sper să obţin măcar un bronz la 100 de metri braţ, în rest, să intru în finală", a declarat clujeaul Samuel Ciorap (17 ani).

Florin Cojoc, originar din Iaşi, a fost primul sportiv calificat pentru Londra. În 2010 a câştigat medalia de argint la 100 m şi săritură în lungime la Bologna. În 2011 la Knowsley, Liverpool, la săritură în lungime a atins baremul de calificare pentru Paralimpiada de la Londra. În iunie 2012 a devenit campion european câştigând medalia de aur la concursul de la Staadskanaal, Olanda.

„Pntru mine sunt foarte mari emoţiile, deoarece atletismul este pentru prima oară la jocurile paralimpice, eu sunt primul care le deschid, sper să reprezint cu succes România. Costumele sunt superbe, nu mă aşteptam, e o surpriză pentru mine, toată lumea îmi spune că îmi stă bine, sper să-mi stea bine şi cu drapelul. Orice sportiv îşi doreşte o medalie, dar este foarte greu. Noi încercăm să facem o figură cât mai bună. Eu mă antrenez zilnic cel puţin două ore şi jumătate", a precizat Florin Cojoc (31 ani).

Dacian Makszin din Cluj-Napoca joacă tenis de masă la nivel internaţional de 7 ani, câştigând numeroase medalii. Este prima calificare a unui jucător român de tenis de masă. „Sper şi eu din tot sufletul să obţin o medalie, este greu, dar îmi doresc să prind o zi bună, să nu se întâmple nimic, să mă pot concentra şi să fiu în formă în ziua respectivă. Sper şi cred că voi reuşi chiar dacă nu voi obţine nicio medalie, sper să reprezint ţara şi Clujul cu mândrie şi oamenii care au investit în noi bani şi timp", a declarat Dacian Makszin (31 ani).

"Echipa României de la această ediţie este cea mai bine pregătită, dar şi cea mai numeroasă, sportivii obţinând calificări directe în probele de atletism, ciclism, înot şi tenis de masă", au spus reprezentanţii Comitetului Paralimpic Român, la ceremonia de vineri, care a avut loc la Casinoul din Parcul Central.

La Jocurile Paralimpice Londra 2012 participă 4200 de sportivi din 162 de ţări, la 20 de sporturi.







Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite