Locatarii din cartierul clujean Gheorgheni: "Pisicile vagaboande din cartier ne îmbolnăvesc copiii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pisicile se adună în spatele blocurilor şi lângă containerele de gunoi
Pisicile se adună în spatele blocurilor şi lângă containerele de gunoi

Zeci de cetăţeni au sesizat Primăria cu privire la înmulţirea necontrolată a pisicilor fără stăpân. Ei susţin că patrupedele, hrănite de pensionari miloşi, au prosperat şi răspândesc purici şi boli.

Ora 10 dimineaţa. Parcul din spatele blocului de pe strada Albac nr.4, cartierul Gheorgheni. E încă frig, aşa că mămicile încă nu au ieşit cu copiii la plimbare. Însă, pe un petic de iarbă, trei pisici se uită cu speranţă spre o ferestră de la primul etaj. Îşi aşteaptă micul dejun. Pe care şi-l primesc cu regularitate, în fiecare zi. O dovedesc resturile de mâncare de pe jos, de la ultima lor masă, dar şi recipientele lăsate pe-afară, pentru mâncarea gătită pe care iubitorii de animale o oferă cu dărnicie pisicilor. În parc se plimbă doi părinţi cu fetiţa lor. Mama, Corina Helstern, spune că nu-şi poate lăsa fetiţa, Roxana, în vârstă de un an şi jumătate, să se joace în lada cu nisip din parc. „E plină de urină şi excremente de pisică. Mi-e frică să nu ia ceva boli. A şi fost un băieţel care a luat E coli (n.r. bacterie care provoacă infecţii digestive). Sunt foarte multe pisici la noi în cartier. Sunt la tot pasul“, spune Corina. Şi Szabo Hajnal este nemulţumită de numărul în creştere al pisicilor fără stăpân. „Ar trebui ca Primăria să adune aceste pisici, dar mai ales să dezinfecteze parcurile, pentru că riscăm să ne îmbolnăvim copiii“, este de părere Hajnal. Aceasta spune că atât ea, cât şi alţi părinţi din cartierul Gheorghieni au sunat la Primărie să sesizeze existenţa acestor pisici şi să ceară autorităţilor să facă ceva.

Adăpost, pe Bobâlnei
„Cred că încă nu am conştientizat că avem o problemă cu numărul mare de pisici pentru că atunci când sunt înregistrate plângerile clujenilor nu sunt individualizate pe pisici, poate şi pentru că există doar rubrica «animale pe domeniul public», nu rubrică specială pentru câini sau pisici. De altfel, cei de la Ecarisaj spun că până acum nu au avut situaţii, cereri speciale, de ridicare a pisicilor de pe domeniul public“, a declarat pentru Adevărul de Seară Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Ea a precizat că problema s-ar putea rezolva o dată cu deschiderea unui adăpost pentru alte animale decât câinii. „În acest moment, se află în construcţie un astfel de adăpost, pe strada Bobâlnei“, a precizat Oana Buzatu. Reprezentanţii Primăriei spun că felinele sunt şi mai greu de prins decât câinii. „Încă nu este reglementat care substanţe pot fi folosite pentru anestezierea pisicilor, ca să le putem prinde cu aceeaşi procedura ca în cazul câinilor“, mai spune Oana Buzatu.

Purtătoare de boli şi purici
Medicul veterinar Andrei Timen spune că a atenţionat în repetate rânduri, în trecut, opinia publică despre problema pisicilor fără stăpân. „Nimeni nu s-a sesizat până acum. Toate programele de sterilizare sunt pentru câini. Dacă ne gândim că o pisică face 4 rânduri de pui într-un an, câte trei-patru pui deodată, vorbim despre 12-14 pui pe an“, spune medicul veterinar. El a dat exemplul Portugaliei, unde la Lisabona erau, la începutul anilor 2000, peste 180.000 de pisici comunitare. „În cazul lor, Uniunea Europeană le-a impus ca în termen de 15 ani să ajungă să controleze efectivele. Ei au făcut contracte cu medicii veterinari, pentru sterilizări. Eutanasierea nu este o soluţie, ci trebuie luată calea umaitară“, spune Andrei Timen. El susţine că măsurile sporadice nu au niciun efect şi că problema poate fi rezolvată numai pe termen lung.

Boli transmise de pisici
Potrivit medicului veterinar Andrei Timen, pisicile pot transmite o multitudine de boli. El spune că pisicile sunt purtătoare ale bacteriei E coli, care provoacă infecţii digestive. Toxoplasmoza este o altă boală ce poate fi luată de la pisici şi este foarte periculoasă la gravide, pentru că poate declanşa pierderea sarcinii. Nu în ultimul rând, paraziţii precum puricii, păduchii şi căpuşele îşi găsesc şi ele gazdă bună în pisicile fără stăpân.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite