Liviu Crişan, de la Dr. Justice, la cârma karatiştilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Crişan  (stânga) s-a înscris în anii '80 într-un club de karate care funcţiona ilegal
Liviu Crişan (stânga) s-a înscris în anii '80 într-un club de karate care funcţiona ilegal

Cunoscutul personaj din revista „Pif“ a fost sursa lui de inspiraţie în ceea ce priveşte cariera. Acum este preşedintele Federaţiei Române de Karate şi vicepreşedinte al forului mondial.

Celebra revistă a anilor 70-80 „Pif Gadget“ a fost sursa de inspiraţie a lui Crişan în ceea ce priveşte cariera. Serialul „Dr. Justice“, în care personajul călătorea în toată lumea şi se lupta cu bandiţii, a fost decisiv în alegerea sa.

„Pentru mine atunci a fost clar că vreau să fac karate. Apoi, peste ani, ajuns la facultate, m-am cunoscut cu un alt pasionat al fenomenului şi ne-am înscris în 1981 într-un club, care funcţiona, bineînţeles, ilegal în perioada comunistă“, spune acesta. Peste trei ani a avut prima ieşire în străinătate, când a obţinut prima centură, cea maro. „Era total diferit ce se practica la noi faţă de cum se desfăşurau lucrurile afară“, îşi aminteşte Liviu.

S-a apucat de antrenorat din cauza vârstei

În 1991, Liviu Crişan a avut şansa să se pregătească împreună cu alţi colegi de-ai săi alături de lotul Elveţiei. Extrem de pasionat de karate, dar depăşit ca performanţe sportive din cauza vârstei, el a ales antrenoratul. În primii doi ani a produs deja campioni naţionali. În lotul României, trei sportivi erau clujeni pregătiţi de el. Din cauza unor neînţelegeri cu Federaţia Română de Arte Marţiale, ale cărei interese la vremea respectivă nu coincideau cu ale sale, a decis să se desprindă de instituţia de stat şi a înfiinţat o uniune a karatiştilor în 1996.

Apoi, peste patru ani, a luat naştere Federaţia Română de Karate WRC, a cărei conducere a preluat-o. Impresionat de performanţa obţinută în România, preşedintele Confederaţia Mondială de Karate (Word Karate Confederation - WKC), i-a propus să lucreze pentru federaţia internaţională, unde a preluat funcţia de vicepreşedinte.

„Acum, românii sunt respectaţi din acest punct de vedere peste graniţe. Prima mare performanţă a noastră a fost locul 7 pe lista federaţiilor, iar apoi am obţinut locul 2, pe care-l păstrăm şi în acest moment. Cel mai bun rezultat a fost la Campionatele Mondiale de la Odessa, de anul trecut, unde am participat cu 52 de sportivi şi am luat aurul. Sunt cel care a lansat în România şi softul care concură la buna desfăşurare a competiţiilor de karate“, încheie clujeanul.

PROFIL
Născut: 14 iunie 1962, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice
Activitate: antrenor de karate, profesor universitar la Universitatea Tehnică, preşedintele Federaţiei Române de Karate, şi vicepreşedinte Confederaţiei Mondiale de Karate

ÎNTREBARE ŞI RĂSPUNS
-Există în România interes pentru acest sport?

-Românii au o capacitate extraordinară de a practica artele marţiale. Pur şi simplu fizicul lor este potrivit pentru aşa ceva. Copiii vin la antrenamente în general pe la vârsta de 6,7, 8 ani şi este foarte bine, pentru că un copil de peste 10 ani, debutant în karate, cu mici excepţii poate atinge înaltă performanţă. Este important ca părinţii să-i susţină, efortul este extraordinar până când încep să obţină rezultate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite