Liviu Ciulei în amintirea actorilor clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ciulei
Liviu Ciulei

Regizorul Liviu Ciulei, care a încetat azi din viaţă, a semnat la vârsta de 26 de ani scenografia pentru două spectacole la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Actriţa Silvia Ghelan a jucat într-unul dintre aceste spectacole.

Liviu Ciulei a semnat scenografia pentru spectacolul Othello regizat de Marietta Sadova, în care au jucat Toma Dimitriu şi Emilia Hodiş. Tot la Cluj, Liviu Ciulei a semnat scenografia pentru "Minerii", după Mihail Davidoglu, şi pentru  "Lungul drum al zilei către noapte", de Eugene O'Neill, în regia lui Cris Teodorescu, jucat pentru prima oară în 18 mai 1968. În aceată piesă a jucat actriţa Silvia Ghelan care ne-a mărturist că nu ştia de moartea regizorului Liviu Ciulei. „Vai ce veste tristă mi-aţi dat! Nu pot să cred că a murit maestrul Liviu Ciulei. Un om fantastic. Am jucat în spectacolul <<Lungul drum al zilei către noapte>> la care el a semnat scenografia. Era tânăr pe atunci. Sinceră să fiu nu îmi mai amintesc cum erau decorurile în acel spectacol, a trecut prea mult timp de atunci. N-am jucat niciodată în regia lui, dar am fost întotdeauna impresionată de ceea ce a făcut pentru Bucureşti şi pentru străinătate. Dumnezeu să-l odihnească", ne-a spus actriţa cu tristeţe .  Florin Piersic a jucat împreună cu Liviu Ciulei în serialul "Un august în flăcări",  regizat în 1974 de Radu Gabrea.

Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la Columbia University şi la New York University. Printre distincţiile obţinute, se numără premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, în 1965, pentru "Pădurea spânzuraţilor", Globul de Cristal la Karlovy Vary, în 1969, pentru "Valurile Dunării", În 2010, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) l-a onorat pe Ciulei cu premiul de excelenţă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite