Cluj: Liviu Ciucă are grijă de sănătatea fotbaliştilor lui „U”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kinetoterapeutul Liviu Ciucă s-a şcolit la Real Madrid, iar acum este unul dintre experţii tratamentului cu benzile „kinesiotape”, folosite printre alţii de către David Beckham.

Liviu Ciucă a terminat facultatea de kinetoterapie doar la insistenţele soţiei, dar acum a ajuns să-şi îndeplinească visul, acela de a lucra la un club de fotbal. În urmă cu câţiva ani, acesta a asistat pe „Santiago Bernabeu” la un meci de Champions League disputat de Real Madrid în compania celor de la Werder Bremen şi atunci a avut ocazia să vadă pentru prima oară benzile „kinesiotape”, folosite de fotbailiştii echipei spaniole.

„Am văzut că Beckham purta un soi de benzi colorate pe o parte a corpului şi am devenit extrem de curios. Habar nu aveam ce sunt acelea şi m-am documentat de pe internet.

Pe lângă fotbalistul englez, le mai folosea şi celebrul ciclist american Lans Armstrong, dar şi alţi sportivi. Acest lucru m-a convins să mă înscriu la un curs să învăţ să le folosesc şi eu”, spune acesta.

Datorită soţiei, şi-a îndeplinit visul

Liviu Ciucă a jucat fotbal la „U” Cluj încă de mic copil, iar la vârsta majoratului a decis să renunţe la sport. Totuşi, nu a renunţat niciodată la ideea că într-o zi va fi angajat al clubului pe care-l iubeşte. În cele din urmă, dorinţa sa s-a îndeplinit şi a fost contactat datorită studiilor sale de kinetoterapie.  „Am făcut această facultate doar la insistenţele soţiei, pentru că eu îmi doream să termin o banală facultate de sport. Acum nu-mi pare deloc rău, fac ceea ce îmi place cu adevărat”, este concluzia clujeanului.

Spaniolul Fernando Reyes este un profesor acreditat internaţional, ale căror cursuri l-au ajutat pe Liviu să răspândească în România şi însemnătatea benzilor „kinesiotape”. La Madrid, a obţinut o diplomă care îi acordă dreptul de a aplica oriunde soluţia inovatoare.

Descoperite în Asia în urmă cu patru decenii

Având lăţimi între 3,5 şi 5 centimetri, benzile folosesc la reducerea inflamaţiilor, fotbaliştii având astfel nevoie de o perioadă de refacere mult mai scurtă.

„Nu conţin niciun fel de substanţe inflamatoare sau orice alte medicamente. Nu sunt decât nişte benzi elastice care se aplică pe muşchiul inflamat şi refacerea durează mult mai puţin. Băieţii au fost curioşi de la început şi de atunci le folosim frecvent. Încet, fenomenul ia amploare şi la noi”, povesteşte Ciucă.

Cursul pe care l-a terminat la Asociaţia Kinetoterapeuţilor din Spania îi oferă astfel dreptul de a răspândi fenomenul, încă relativ necunoscut la noi. Pe zi ce trece, tot mai mulţi fotbalişti aleg să folosească aceste benzi, dar nu doar sportivii apelează la ele. În întreaga lume, persoane care au probleme de refacere a muşchilor apelează la „kinesiotape”.

PROFIL
Născut: 20.08.1980, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Kinetoterapie din Oradea
Familie: Căsătorit


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUSURI
-Care este durata maximă cât pot sta benzile pe corp?
-Nu au absolut niciun efect dăunător, nici dacă stau mai mult timp, chiar 3-4 zile. Sunt doar nişte benzi care se aplică din inserţie în inserţie şi se poate dormi cu ele, sau pot fi şi udate, fără să se deterioreze.

-Câţi participanţi au fost la cursul de la Madrid?
-Patruzeci, din care eu am fost singurul român, iar restul spanioli. Coleg cu mine a fost şi kinetoterapeutul echipei de baschet a Barcelonei. A fost o experienţă extrem de plăcută.

CE-I PLACE
„Nu pot să omit că-mi plac fotbalul şi medicina sportivă, în general. Ascult muzică şi citesc în permanenţă pentru a mă documenta despre noutăţile din domeniu”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place că nu avem infrastructură. Drumurile din ţară practic te opresc să mergi undeva. Nu-mi place nici că unii medici sunt sceptici în legătură cu metoda folosirii benzilor „kinesiotape”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite