Liturghia copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsuţa îngerilor este dedicată copiilor mici, care nu au răbdare la liturghie
Căsuţa îngerilor este dedicată copiilor mici, care nu au răbdare la liturghie

În fiecare dumincă, zeci de familii clujene îşi duc copiii la biserică, la o slujbă special concepută pentru cei mici. Capela Sfântul Iosif, aflată la subsolul viitoarei Catedrale Greco-catolice din piaţa Cipariu, se umple, în fiecare duminică, de la ora 11.30, de părinţi, bunici, dar mai ales copii. Preotul paroh din cartierul Andrei Mureşanu, Mircea Marţian, oficiază pentru ei o liturghie specială.

Zeci de copii cântă, duminică de duminică, într-un cor dirijat de o tânără mămică, Cristina Nagy, care cântă în acelaşi timp la chitară. Ei participă la Litughia copiilor, special oficiată pentru ei. Preotul locului, Mircea Marţian a fost cel care acum 3 ani a început să adune copii şi părinţi la o slujbă mai altfel: cântecele bisericieşti sunt mai vesele şi sunt cântate de copii. Corul repetă cu rigurozitate, în fiecare sâmbătă, însă părinţii spun că nu este o povară pentru ei să îi aducă pe micuţi acolo. Şi predica este adaptată copiilor. “Este o pastoraţie de tip catolic. E normal ca Cristos să fie adaptat înţelesului copiilor, mai ales că ei au încă inima pură”, spune preotul Mircea Marţian.

Căsuţa îngerilor
Însă nu toţi copiii au răbdare să asiste sau să cânte la liturghie. Mai ales că o parte dintre ei au vârste foarte mici. Pentru ei, preotul Marţian a amenajat o cameră specială, cu jucării, cărţi de colorat, creioane, dar şi un ecran mare, pe care poate fi urmărită slujba, printr-un sistem de televiziune cu circuit închis. De atlfel, şi coridoarele capelei sunt dotate cu astfel de ecrane, pentru ca la sărbătorile mari, când credincioşii nu mai încap în capelă, să poată rumări slujba, la fel de bine ca din interior. “Este foarte folositoare Căsuţa îngerilor mai ales pentru cei micuţi, care nu înţeleg că trebuie să facă linişte”, spune un părinte aflat la liturghia de astăzi.

Cursuri de pian, chitară şi limbi străine
Pe lângă orele de repetiţii pentru corul de duminică, micuţii din comunitatea greco-catolică din Andrei Mureşanu pot participa, de la trei ani în sus, şi la cursuri de cateheză, adică instruire religioasă prin întrebări şi răspunsuri. În plus, datorită profesorilor voluntari, copii pot veni şi la cursuri gratuite de pian, chitară, limba engleză sau franceză. Mai fac şi sport, o dată pe lună. “Este un mod foarte bun de a educa şi ţine sub control tineretul”, spune preotul paroh.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite