Lista „profesorilor sabatici“ s-a micşorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei 11 profesori universitari de la Universitatea „Babeş-Bolyai", aflaţi pe lista celor propuşi pentru a intra în an sabatic, au renunţat la această facilitate în favoarea catedrei.

Profesorii universitari Petru Iluţ şi Traian Rotariu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) au renunţat, ieri, la cererile de intrare în an sabatic. Aflaţi în prag de pensionare, aceştia au preferat să rămână la catedră şi alături de doctoranzii de care se ocupă. „Noi am vrut să beneficiem de acest an sabatic, dar am menţionat că oricum nu renunţam la catedră. Cum propunerea facultăţii ajunsă la Senatul UBB cu privire la cei doi profesori a stârnit controverse, profesorii au preferat să renunţe la facilitatea pe care noua Lege a Educaţiei le-ar fi putut-o oferi", a susţinut Petru Iluţ. 

Potrivit articolului 288 din noua Lege a Educaţiei, „profesorii şi conferenţiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare şi au funcţionat în aceeaşi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, aceştia beneficiază de până la un salariu de bază, cu aprobarea senatului universitar, şi îşi păstrează calitatea de titular, dar sunt scutiţi de efectuarea activităţilor din fişa postului".

Avem an sabatic. Cum procedăm?

Facultăţile din cadrul UBB au înaintat membrilor Senatului universităţii o listă de 11 profesori propuşi să intre, din februarie, în an sabatic. Aceste propuneri au stârnit controverse în şedinţa Senatului din data de 5 ianuarie. Conferenţiarul universitar Dan Şandor, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, l-a atacat atunci pe rectorul Andrei Marga, cel care a condus şedinţa, reclamând un fapt anormal din punctul său de vedere: menţinerea în posturi a unor profesori aflaţi în prag de pensionare prin acordarea anului sabatic.

Decanul Facultăţii de Litere, profesorul Corin Braga, a explicat că anul sabatic este o prevedere nou introdusă în Legea Educaţiei şi că, neexistând o metodologie, nu se cunosc exact paşii care trebuie urmaţi în momentul aplicării acestei prevederi. „Aşteptăm să aflăm procedura. În mod normal, propunerile ar fi trebuit să pornească de la consiliile profesorale ale facultăţilor, să fie aprobate de decan şi să ajungă pe urmă la Senat. În cazul de faţă, putem vorbi despre o aprobare de principiu a Senatului UBB şi urmează ca membrii consiliilor profesorale să vadă ce au de făcut în cazul profesorilor care intră în an sabatic", a explicat decanul Facultăţii de Litere.

În prag de pensionare, dar greu de înlocuit

Potrivit decanului Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Dan Chiribucă, profesorii Iluţ şi Rotariu nu au depus nicio cerere oficială pentru a intra în an sabatic. „Nu ar fi fost problemă de fonduri. Dacă s-ar fi depus aceste cereri şi ţinând cont de decizia Senatului, Consiliul ar fi luat o decizie. Însă mai mulţi membri ai Consiliului au propus alegerea unei variante care să le permită celor doi profesori să acopere şi activităţile de la catedră. Or, anul sabatic nu permite acest lucru. Cei doi profesori sunt greu de înlocuit la catedră, prin profesionalismul lor", a spus Dan Chiribucă.

Acesta a mai precizat şi faptul că, deşi se află în pragul pensionării, Petru Iluţ şi Traian Rotariu nu se vor rupe de activităţile desfăşurate în cadrul UBB, ceea ce înseamnă că pot încheia contracte pe o perioadă determinată, de un an, cu posibilitate de prelungire. „Domnii profesori au toată susţinerea facultăţii în ceea ce decid să facă", a completat decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.

UBB, singura universitate cu an sabatic

UBB este singura universitate din Cluj care a propus unii profesori pentru intrarea în an sabatic. Pe listă se regăsesc:

-        prof. dr. Liviu Pop - Facultatea de Drept
-        prof. dr. Mircea Muthu - Facultatea de Litere
-        prof. dr. Wolfgang Breckner - Facultatea de Matematică şi Informatică
-        prof. dr. Traian Rotariu - Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială
-        prof. dr. Petru Iluţ - Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială
-        prof. dr. Andrei Marga - Facultatea de Studii Europene
-        prof. dr. Ladislau Gyemant - Facultatea de Studii Europene
-        prof. dr. Michael Shafir - Facultatea de Studii Europene
-        prof. dr. Ionel Cătălin Popescu - Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
-        prof. dr. Mircea Diudea - Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică
-        prof. dr. Eugen Bodiş - Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică

Referitor la cursurile din norma conferenţiarilor universitari şi a profesorilor universitari aflaţi în an sabatic, acestea vor fi suplinite, potrivit purtătorului de cuvânt al UBB Cluj, Cristina Nistor, „în regim de plată cu ora de alte cadre didactice din cadrul facultăţilor respective. În prezent, numărul personalului didactic din UBB este de aproximativ 1.800".

„În ceea ce priveşte cuantumul salariului pe durata anului sabatic, acesta este stabilit de fiecare facultate în parte, pe baza legii, respectiv în funcţie de veniturile respectivei facultăţi. Până în prezent, nu au fost stabilite aceste sume", a mai precizat Cristina Nistor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite