Ligia Subţirică are aspectul Clujului în vârful creionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este arhitectul-şef al municipiului Cluj-Napoca de doar doi ani, însă de când era o adolescentă ştia că va face carieră în arhitectură.

Nu există proiect perfect, însă există proiecte foarte bune, iar o persoană care lucrează în acest domeniu, ca să fie apreciată, trebuie să aibă o vedere în spaţiu excepţională. „E o meserie extraordinar de fascinantă, e ca şi cum ai face un rebus, dar tridimensional“, spune Subţirică.

A studiat alături de cei mai buni

Arhitecta a fost numită în funcţie în luna martie a anului 2009 şi prin mâinile sale au trecut proiecte precum pietonala de pe Bulevardul Eroilor, Piaţa Unirii sau Piaţa Muzeului. Până să ajungă aici a bătut drum lung, la propriu.

După ce a absolvit liceul în Cluj-Napoca, la profil matematică-fizică, în 1979 a terminat cu brio cursurile la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti. Facultatea, pe atunci institut, era cotată printre primele din lume, povesteşte arhitectul-şef al oraşului.

„Insitutul era foarte bine cotat pe plan mondial, aveam colegi din Vietnam, chiar şi din Coreea. Am întrebat o colegă străină de ce a venit în ţara noastră la facultate şi mi-a zis că a venit pentru că s-a uitat pe nişte statistici ale UNESCO şi a descoperit că «Mincu» se clasa pe al doilea loc după Yale. M-am mirat, deoarece în România se proiectau blocuri prefabricate. Ea mi-a spus, însă, că nu de asta s-a ţinut cont în statistici ci de absolvenţi. Avem mulţi români arhitecţi în străinătate care dau renume şcolilor de aici“, a povestit arhitecta.

Pe atunci era o atmosferă foarte intensă şi concurenţială. „Nu erau computere şi desenam totul manual. Contează foarte mult pentru un arhitect să aibă vedere în spaţiu, în momentul în care desenează trebuie să ştie cum va arăta spaţiul respectiv. Computerul e un mare ajutor, îţi uşurează munca, însă pe de altă parte există posibilitatea de a primi foarte uşor detalii din biblioteci de date, dar le primeşti de-a gata şi nu le mai analizezi sau judeci“, a explicat Subţirică.

Solicitată să fie arhitect-şef

Ligia Subţirică a preluat funcţia de arhitect-şef în luna martie a anului 2009. Pe atunci, făcea parte din comisia tehnică şi lucra la Inspectoratul de Stat în Contrucţii.

„Controlam modul în care primăriile emit autorizaţiile. În 2009, primăria a considerat că ar fi oportun să mă solicite pentru acest post, cred că datorită faptului că am o experienţă de 13 ani legată de avize în Cluj-Napoca. Mi-am dorit să organizăm concursuri, nu doar licitaţii şi să mergem pe o calitate sporită. Am avut norocul că am putut accesa fonduri europene pentru multe investiţii“, spune arhitecta despre activitatea sa.

Întrebări şi răspunsuri

Care credeţi că a fost un proiect perfect în Cluj?
Nu există proiect perfect, există proiecte foarte bune. Dar în permanenţă poţi să îmbunătăţeşti ceva, nu există o reţetă prestabilită, o carte de bucate pentru arhitectură. Trebuie să îţi placă şi să-ţi asumi această meserie.

Cum vedeţi oraşul peste zece ani?
Aşa cum se mişcă lucrurile în Primărie în momentul de faţă, îmi închipui că va fi tot un oraş universitar şi tot ceea ce ne dorim acum: spaţii verzi, zone de plimbare, zone comerciale agreabile. La nivelul construcţiilor începe să se vadă asta.

Ce-i place: Arhitecta e foarte mândră de oraşul în care s-a născut. „Când ajung în Cluj nu e chiar Viena, dar nici nu prea găsesc un alt oraş la noi în ţară cu care să îl pot compara. Clujul este un sâmbure de Europa Centrală“, a spus aceasta.

Ce nu-i place:
Ligia Subţirică e dezamăgită de faptul că studenţii din ziua de azi nu sunt la fel de uniţi cum erau pe vremuri. „Noi ţineam mult unii la alţii, nu eram atât de dispersaţi cum mi se pare mie că sunt astăzi studenţii“, a spus arhitecta.

Profil
Născută: Cluj-Napoca, 9 iulie 1954
Studii: Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, Bucureşti
Familie: căsătorită, are doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite