Liga a V-a sau fotbalul pentru o bere şi un pui fript

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în prima ligă, fotbaliştii au maşini tari, bombe sexy şi prime de mii de euro, în liga a V-a se joacă pentru o bere şi un pui fript. Jucătorii muncesc, au familii, aleargă fără menajamente pe terenuri care băltesc când plouă. Acesta este pe scurt portretul robot al jucătorului de liga a V-a.    

Fotbalul la nivelul ligii a V-a, următoarea în ierarhie după campionatul judeţean, este foarte puţin cunoscut de majoritatea iubitorilor sportului-rege. Sute de oameni care nu au avut niciodată ocazia să demonstreze la nivel înalt că pot face spectacol cu balonul rotund se adună pe câmpuri pentru un singur scop: acela de a juca fotbal.

Dacă în acest sport, se obişnuieşte ca fotbaliştii să fie recompensaţi cu sume mari de bani pentru performanţele obţinute pe teren, la „Divizia onoare" nu se întâmplă deloc aşa. Miza unui joc este, în cel mai bun caz, o bere, sau, cum dezvăluie Dumitru, un component al formaţiei Progresul Iris Cluj, un pui. „Ce să vorbim noi de bani, jucăm să facem un pic de mişcare, să râdem, să glumim şi să mai scoatem prietenii din casă. Aşa, la meci vin destul de mulţi, dacă nu, greu îi aduni. Nu se dau salarii sau prime în campionatul ăsta, poate o bere la unii, un grătar sau un pui să-l găteşti după meci că ţi se face foame", spune râzând mijlocaşul de la Progresul Iris.

Voinţa Pata, ultima clasată, în ultima ligă

Echipa Voinţa Pata a reuşit un adevărat record negativ în sezonul recent încheiat. În campionatul zonei Cluj, câştigat de „Crişul Izvorul Crişului", „Voinţa" a terminat pe locul 18, totalizând doar patru victorii, un egal şi 28 de înfrângeri. Până aici, nimic ieşit din comun pentru o echipă de pe ultimul loc, dar golaverajul celor de la Pata este demn de un record. În 33 de meciuri, de 150 de ori au punctat adversarii în poarta lor.

La capitolul reuşite apar doar 44 de goluri. „Cei de la Pata joacă pe un teren excepţional, în proporţie de trei sferturi, în rest bălteşte apa când plouă. Nu se antrenează echipele din campionatul ăsta, toţi muncesc şi au familii, nu e timp de aşa ceva şi nici condiţii. Cei din Vlaha, de exemplu, uneori mai fierb câte un cremvurşti, dar de bani nu putem vorbi. Eu, cât am putut, i-am ajutat ca cei de la Consiliul Local să le plătească măcar baremul de arbitraj", dezvăluie unul dintre oamenii apropiaţi de fenomen, Vasile Marcu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal şi responsabil de activitatea competiţională, a antrenorilor şi disciplină. Marcu este omul care are are grijă de mica echipă din Pata.

Joacă încă de pe vremea comunismului

Componenţii formaţiei Voinţa Pata ar fi trebuit să retrogradeze în acest an din cauza clasării pe ultimul loc, dar, cum nu există o ligă inferioară, vor continua tot în liga a cincea. Majoritatea jucătorilor sunt trecuţi de prima tinereţe şi joacă fotbal încă de pe vremea comunismului. Se adună la terenul de joc cu o jumătate de oră înainte de meci, fac două ture de încălzire şi meciul poate începe.

Nu sunt singurii din serie care sunt nevoiţi să se limiteze la atât, situaţia fotbalului românesc din eşaloanele inferioare fiind de-a dreptul critică. La sumele care se investesc în acest sport, în România, este puţin probabil ca în următorii ani maidanele pe care joacă echipele din campionatele zonale să fie înlocuite cu stadioane cu nocturnă şi terenuri de antrenament adecvate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite