Liceu a la Cluj: fără catalog, materii după bunul plac şi lucrări ţinute la seif

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară” a testat timp de o zi cursurile primului liceu din provincie care studiază după programa Cambridge. Prezenţa se face la începutul şi sfârşitul zilei de către diriginte, iar profesorii nu au cataloage, folosesc metode de predare neconveţionale pentru a le capta atenţia: internet, table interactive sau filmuleţe de pe YouTube.

S-au dus vremurile când profesorul de limba şi literatura română era spaima elevilor de liceu. Nici profesorul care dictează comentarii literare sau lecţii interminabile, spre disperarea elevilor nu mai este la modă. „De veghe în lanul de secară”, prin metoda „pânzei de păianjen”, ore de istorie pe „YouTube” şi lecţii de Business pe internet.

Aşa se desfăşoară cursurile în cel mai recent înfiinţat liceu din Cluj, care funcţionează la Şcoala Internaţională după programa Cambridge, primul de acest fel din provincie. Cei 13 elevi care s-au înscris în clasa a IX-a, prima ce funcţionează după programa internaţională Cambridge, studiază exclusiv în limba engleză.

Cursul de limba şi literatură română este singurul în care nu se învaţă într-o limbă străină. Chiar şi aşa, profesorul de limba şi literatura română a fost nevoit să se „reinveteze” şi să adapteze cerinţelor programei Şcolare Cambridge şi să impună o disciplină fără să aibă un catalog, inexistent în acest sistem de studiu.

Tertipuri pentru captarea atenţiei

Aşezaţi pe scaune în cerc, o carte în mână pe care şi-o pasează de la unii la alţii, doar atunci când doresc să spună ceva, aşa îşi încep ziua „elevii Cambridge”, la cursul de limba română. „Astfel, impui în mod natural o regulă prin care elevii să nu vorbească unii peste alţii. Deobicei se foloseşte o mascotă. Noi fiind la ora de română utilizăm o carte”, explică Cosmina Mocanu, profesoră de limba română de trei ani la Şcoala Internaţională.

Apoi, Cosmina Mocanu trece la predarea romanului „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger. Nu-şi trimite elevii în bănci pentru a le dicta un comentariu, ci scoate un ghem de aţă, pentru a aplica „metoda pânzei de păianjen”. Elevii îşi dau o bucată de aţă unii altora, atunci când doresc să-şi expună opinia cu privirea la subiect. „În felul acesta se stimulează expunerea opiniei şi nu pune elevul în dificultate. Faptul că fiecare e parte din această pânză de păianjen îi face să se implice activ. Aţi văzut că cei care sunt mai timizi sunt ultimii care îşi doresc să vorbească. Astfel, au şansa să asculte alte opinii, până să le vină rândul”, mai spune profesorul.

Elevii trec de la o oră la alta fără clasica pauză de 10 minute. Au nevoie doar de un minut, cât să-şi aducă din pupitrul propriu aflat pe holul şcolii cele necesare următorului curs.

Dacă unii elevi merg să studieze limba germană, jumătate din ei se îndreaptă spre atelierul de arte. „Elevii-Cambridge” îşi pot alege materiile pe care le vor studia. Nici orele de istorie nu se desfăşoară după metoda clasică. Profesorul le arată la fiecare lecţie filmuleţe de pe YouTube, iar cel de matematică le dă teste diferenţiat, în funcţie de nivelul la care se află.

“Pe cinci dintre ei mi-am propus să-i trimit mai repede la examen, astfel încât să poată studia pe parcursul celor patru ani cât mai multe disciplină”, a declarat Iulia Igna, profesor de matematică. Profesorii nu au cataloage, iar elevii dau un singur examen la sfârşitul anului, pentru fiecare materie. Lucrările sunt ţinute într-un seif ascuns în şcoală şi sunt trimise ulterior la Universitatea Cambridge, unde ele sunt corectate.

Cât costă şcolarizarea la Liceul „Cambridge”

Sesiunea de examene pe care elevii o vor susține, denumită în engleză “A Levels”,  este recunoscută  internațional. Cu notele primite la aceste examene, elevii vor putea să candideze la universități de prestigiu din afara granițelor precum și din România. Cei care studiază după programa Cambridge plătesc lunar 1590 de lei.

Citat: E mult mai bine aşa. Nu trebuie să scriem la dictare cinci pagini cu ce zice profu`, din care nu înţelegem nimic Dana Mucichescu, elevă clasa a IX-a

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite