Liceenii testează viaţă de student la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

180 de elevi, absolvenţi de clasa a XI-a, sunt studenţi „de probă” pentru două săptămâni, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Elevii, selectaţi din tot Ardealul, merg zilnic la cursuri, sunt cazaţi în cămin şi mănâncă la cantină.

Merg zilnic la facultate pentru a participa la cursuri, locuiesc în cămin, mânâncă la cantină şi se pregătesc să „guste” prima sesiune de examene din viaţa lor. Aşa îşi petrec două spătămâni din vacanţă, la Cluj-Napoca, 180 de elevi, absolvenţi de clasa a XI-a.

Ei au ales să facă parte din proiectul educaţional „Junior Summer University”, care se desfăşoară în cadrul UBB până pe 29 iulie. Potrivit organizatorilor, proiecul implementat în 2008 de către Organizaţia Studenţilor din UBB este primul de acest fel din Europa de Est.

„Proiectul le dă posibilitatea elevilor să intre în contact cu mediul academic, cu scopul de a alege conştienţi facultatea pe care o vor urma după absolvirea liceului”, explică Patricia Couţi, coordonatorul proiectului. După ce au participat la câteva întâlniri de prezentare a facultăţilor la care au ales să studieze pentru două săptămâni, elevii veniţi din majoritatea oraşelor din Ardeal au avut parte, ieri, de primele lor ore de curs.

Îşi testează preferinţele

Este şi cazul lui Melek Kaftar din Braşov şi a lui Marian Lucian din Aiud, care au ales să fie studenţi „de probă” la Facultatea de Drept din Cluj. Chiar dacă experimentul este unul de încercare, cei doi şi-au luat în serios rolul de studenţi şi au ales cu cea mai mare responsabilitate domeniul în care ar dori să înveţe.

„De foarte multe ori se întâmplă ca aştepările noastre în ceea ce priveşte facultatea să nu aibă nicio legătură cu realitatea. Experienţa de acum este relevantă pentru decizia pe care o voi lua la anul, însă nu în totalitate. M-am consultat cu părinţii cu privire la facultatea pe care să o testez”, a declarat Melek Kaftar, o elevă din Braşov. Melek Kaftar a luat parte, ieri, la un curs de „Drept penal”, susţinut de lectorul Sergiu Bogdan.

Mai bine ca în liceu


Pentru a-i atrage să aleagă Facultatea de Drept, profesorul a abordat teme extrem de actuale precum consumul de droguri, uciderea din culpă cauzată de accidente, pe care le-a „condimentat” cu câteva glume.

„E un mod diferit de predare faţă de ce avem în liceu, mai adaptat la societatea actuală. Un stil mult mai pragmatic, profesorii sunt mai deschişi, se folosesc mult mai mult de exemple practice”, este de părere Marian Lucian, un alt participant la proiect.

Trăiesc viaţa de cămin

El a precizat că după primele zile trăite într-un campus universitar şi-a dat seama că, pe viitor, trebuie să-şi reorganizeze timpul pentru a putea face faţă rigorilor unei facultăţi. În cadrul proiectului, elevii locuiesc în cămin, mânâncă la cantină şi au activităţi auxiliare studiilor pentru care sunt punctaţi, cu scopul de a-i responsabila.

Dacă Marian Lucian este decis să locuiască în cămin atunci când va studia la Cluj, Melek Kaftar a evitat să mânânce la cantină: „Sunt adepta mâncării crude, aşa că de trei zile îmi cumpăr mâncare de la piaţă”. „Mâncarea e neaşteptat de bună”, a spus Marian Lucian.

La finalul proiectului, elevii vor avea parte de două zile de presesiune, timp în care se vor pregăti pentru sesiunea de examene, care va dura trei zile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite