Liceeni clujeni, deţinuţi pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt clujeni au aflat pe propria piele cum este viaţa la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, unul dintre cele mai temute din ţară. Elevii au urmat cu stricteţe programul deţinuţilor obişnuiţi în cadrul proiectului „O zi în penitenciar“, ce are ca scop prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor

 „Jocul“ de la început s-a transformat într-un „şoc“, pe final. La sfârşitul lunii trecute, opt elevi de clasa a 12-a din cadrul Liceului Teoretic „Ana Ipătescu“ din Gherla au devenit puşcăriaşi de o zi. Tinerii s-au ales cu dosare penale pentru mai multe infracţiuni, au primit condamnări cu ani de închisoare cu executare, au fost arestaţi în mijlocul străzii şi încarceraţi în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Gherla, unul dintre cele mai temute din ţară.

După ce au urmat întocmai traseul obişnuit pe care îl parcurge un deţinut „cazat“ la Gherla şi au rămas izolaţi pentru aproximativ zece ore în spatele zidurilor închisorii, timp în care au experimentat pe propria lor piele cum e viaţa de puşcăriaş, tinerii au fost eliberaţi „condiţionat“.

Acţiunea „O zi în penitenciar“ este una dintre etapele proiectului de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informarea societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar, desfăşurat în prezent de Penitenciarul Gherla, şi are drept scop prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor. Doi dintre liceeni „puşcăriaşi“ au povestit pentru „Adevărul de Seară“ ce a însemnat această experienţă pentru ei.

Dosare de deţinuţi

Adrian Loghin (18 ani) este unul dintre tinerii luaţi „pe sus“ de gardienii închisorii chiar din faţa liceului „Ana Ipătescu“. Elevul spune că a acceptat să-şi petreacă o zi în penitenciar, tocmai pentru a învăţa să aprecieze mai mult libertatea.

image

FOTO: Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Gherla

„La 8 dimineaţa, eu şi ceilalţi colegi, am fost aliniaţi în şir indian şi urcaţi în microbuz. La intrare ni s-au întocmit dosarul de deţinut, am fost amprentaţi, dezbrăcaţi până la piele şi verificaţi dacă nu avem metale cu noi. Ulterior, am trecut de filtrul medical, am primit obiectele de igienă pe care le primesc deţinuţii obişnuiţi şi am fost conduşi în celulă“, povesteşte elevul. Spre surprinderea acestuia, în camera de doar patru metri pătraţi se mai aflau alţi doi deţinuţi care au devenit recalcitranţi la sosirea liceenilor.

„Au început să danseze pe manele de la televizor, după care s-au bătut. Atunci au intervenit mascaţii care i-au încătuşat şi i-au dus în izolator. Am fost chemaţi şi noi să vedem acea cameră, moment în care ni s-a spus că deţinuţii erau, de fapt, poliţişti care au jucat teatru. Izolatorul într-adevăr e şocant faţă de camera iniţială, unde este şi un duş, şi arată chiar bine“, susţine Adrian.

Fasole cu slănină la prânz

A urmat prânzul constând dintr-o ciorbă de cartofi şi iahnie de fasole cu slănină, iar ulterior programul de sport. „Fiecare deţinut are dreptul la o oră de sport pe zi, timp în care poate trage la fiare, să joace tenis sau ping-pong. După sport am mers la biserica din penitenciar, unde 12 deţinuţi închişi pentru crime ne-au colindat“, mai arată elevul.

image

FOTO: Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Gherla

A urmat o întâlnire cu deţinuţii care au acceptat să-şi împărtăşească motivele pentru care au fost închişi şi cât de mult le lipseşte libertatea. De aici, tinerii au mers la cină, şi ulterior au fost eliberaţi. „După această experienţă apreciezi mai mult libertatea şi înţelegi că pentru acei oameni, libertatea e cel mai de preţ lucru. Noi am stat o zi şi nu cred că mai rezistam o noapte, darămite 20-25 de ani cât aveau unii. Când am ieşit m-am simţit uşurat“, arată elevul.

Joaca transformată în şoc

Alexandru Mureşan (19 ani) este un alt elev închis la Gherla care spune că a rămas şocat de viaţa din spatele gratiilor. „Credeam că e o distracţie, însă chiar de la început starea ţi se schimbă. E şocant să-i vezi pe unii oameni care au omorât, în ipostaza unor oamenii total schimbaţi care plâng pentru greşelile făcute. Nu poţi fugi de acolo“, spune elevul.

Potrivit lui Dan Donciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, cea mai importantă fază a proiectului „O zi în penitenciar“ este urmărirea impactului pe care îl are experienţa trăită de elevi. „Este o fază considerată fundamentală pentru succesul proiectului. Elevii vor împărtăşi trăirile cu alţii, astfel de experienţa acestora să beneficieze şi alţii. Pe viitor vor urma şi alţi elevi care vor trăi experienţa“, a spus Donciu.

Unul dintre „şpăgarii de la Bac“ a început să plângă

Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza”, a fost unul dintre deţinuţii care le-a dat sfaturi elevilor. Acesta a recunoscut în faţa tinerilor că a luat mită pentru a facilita fraundarea examenului de Bacalaureat din vara anului trecut, după care a plâns pentru că urma să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în penitenciar. În 20 decembrie, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Rus la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru că a luat mită în cazul „Bacul tras la xerox“...

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite