Liceeni plătiţi să facă practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii vor face practică la firme specializate
Liceenii vor face practică la firme specializate

27 de elevi ai Colegiului Tehnic Energetic şi ai Colegiului Tehnic de Construcţii “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca vor beneficia, în perioada aprilie-iulie, de un program de pregătire pentru piaţa muncii, cursuri de educaţie financiară şi practică plătită în perioada vacanţei de vară.

Fundaţia DANIS pentru Dezvoltare Managerială lansează în luna aprilie proiectul „EduPractic“,  creat pentru 27 de elevi ai Colegiului Tehnic Energetic şi ai Colegiului Tehnic de Construcţii “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca. Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie-iulie 2012 şi cuprinde un program de pregătire pentru piaţa muncii, cursuri de educaţie financiară şi practică plătită în perioada vacanţei de vară. Parteneri ai proiectului sunt Electrogrup şi LEARN & VISION. Bugetul proiectului este de 40.000 de lei.

Diplome tehnice „de formă“

Proiectul  iniţiat de către Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială se adresează elevilor  din colegiile tehnice din Cluj-Napoca, în vederea continuării studiilor în domeniul tehnic ales şi realizarea unor parteneriate durabile între aceste licee tehnice şi firme locale.  Conform datelor oferite de către colegiile tehnice din Cluj, din 2008 până în prezent, numărul absolvenţilor de clasa a 12-a care îşi iau atestatul de competenţă profesională a fost în scădere drastică. Urmare a lipsei orelor de practică în unităţile de producţie, cei mai mulţi elevi ai colegiilor tehnice reuşesc să obţină doar adeverinţe că au terminat 10 sau 12 clase şi se întorc acasă fără o dovadă formală a competenţelor profesionale şi, ce e mult mai grav, cu competenţe limitate. În acelaşi timp, firmele din judeţul Cluj îşi găsesc tot mai greu angajaţi cu specializări tehnice, iar dezvoltarea lor este încetinită. Avem astfel în acest moment un cerc vicios cu efect asupra mediului economic local: firmele nu sunt interesate de absolvenţii acestor şcoli, iar şcolile nu atrag suficienţi elevi interesaţi. Prin acest program de pregătire profesională contribuim la acoperirea unor nevoi de pe piaţa muncii locale, oferind un model care poate fi extins în viitor.

Practică plătită

Proiectul se va desfăşura în două etape. Prima etapă  se derulează  în perioada aprilie-mai şi presupune participarea elevilor la un program de pregătire pentru piaţa muncii şi educaţie financiară, în care aceştia vor deprinde, prin activităţi interactive, abilităţile necesare participării la un interviu sau de redactare a unei scrisori de intenţie, precum şi abilităţi de gestionare a unui buget personal. Etapa a doua a proiectului (iunie – iulie) presupune participarea elevilor la un  stagiu de practică plătit pe perioada unei luni din vacanţa de vară,  în câteva firme clujene din domeniul energetic şi al construcţiilor care, alături de Electrogrup, au ales să se implice în pregătirea profesională a elevilor clujeni:  Energobit, Electromontaj, Energom, Modern Bau şi ACI Cluj. „Eu aş dori să fac această practică deoarece voi aduna experienţă, voi învăţa să lucrez în echipă şi să îmi fac prieteni noi. Voi şti ce mă aşteaptă când mă voi angaja”, a spus David, clasa a XI-a, Colegiul Tehnic Energetic într-o scrisoare de motivaţie pentru înscrierea în proiect.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite