Liber la reţete compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii s-au prezentat în număr mare la uşa cabinetelor medicilor de familie
Pacienţii s-au prezentat în număr mare la uşa cabinetelor medicilor de familie

Toţi cei 364 de medici de familie din judeţul Cluj au reînceput de azi dimineaţă să elibereze reţete compensate, după ce timp de aproximativ o săptămână acestea nu au fost prescrise.

Zeci de persoane au mers încă de la primele ore la cabinetele medicilor de familie, în căutarea mult aşteptatelor reţete compensate care de azi se eliberează în toată ţara.

„De azi am reintrat în normalitate, încercăm să recuperăm perioada care a trecut. A fost un protest nu doar pentru avantajul nostru, al medicilor, ci şi în favoarea drepturilor pacienţilor”, a declarat Anca Bălan, medic primar de medicină generală. În faţa cabinetului său de pe strada Horea, aproape de ora prânzului, aşteptau câteva zeci de persoane, majoritatea în vârstă.
„Chiar dacă sistemul ne permite doar 20 de consultaţii pe zi, noi încercăm să primim pe toată lumea, în limita programului, pentru a recupera din zilele în care nu am putut elibera compensate”, a completat Anca Bălan.
„Pentru soţ am venit. Are glaucom şi diabet. Am venit azi că am auzit că se eliberează iar compensate”, a spus Otilia Cezar, una dintre femeile care aştepta să fie primită de medicul de familie.

S-a semnat contractul cu Casa de Sănătate

„La nivelul judeţului  205 medici semnaseră deja vinerea trecută contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Restul au semnat în această dimineaţă aşa că lucrurile revin la normal”, a declarat Ioan Mureşan, membru în conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj. Acesta a precizat că tensiunile dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au finalizat cu scor de tenis, 6-2. „Noi am câştigat şase puncte şi am cedat două, am câştigat multe avantaje şi pentru pacienţi”, a completat Mureşan. Astfel, cele şase puncte la care se referă constă în eliminarea plafonului de medicamente, posibilitatea de emitere a reţetelor pentru una, două sau trei luni în cazul pacienţilor cronici, editarea cardurilor de sănătate de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), trecerea gărzii din regim permanent în regim opţional acolo unde acest lucru este posibil, interzicerea semnării contractelor cadru între medicii de ambulatoriu şi CJAS, în cazul în care medicii de familie refuză acest lucru, şi suplimentarea fondurilor pentru consultaţiile speciale precum cele ale gravidelor sau a nou-născuţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite