Legume productive si rezistente la ger şi boli, create în premieră la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj a lansat azi un proiect european privind înfiinţarea primului institut de cercetări horticole avansate integrate din România, care îşi propune crearea de noi soiuri de legume rezistente la temperaturi scăzute, boli şi mai productive.

Potrivit rectorului USAMV Cluj, Doru Pamfil, proiectul are o valoare totală de 55,1 milioane de lei şi este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

"Institutul îşi propune, prin laboratoarele sale din în domeniul legumiculturii, floriculturii, viticulturii şi pomiculturii, crearea de noi soiuri de legume rezistente la ger şi temperaturi scăzute din zona Clujului, mai rezistente la boli şi mai productive. Înseamnă struguri şi fructe de calitate care să facă faţă concurenţei importului masiv, dar şi cercetări noi în domeniul viticulturii şi al vinificaţiei pentru afirmarea vinurilor româneşti", a spus Pamfil.

Viitorul institut va avea şi o componentă în ceea ce priveşte resursa umană, având în vedere formarea, anual, a peste 60 de doctoranzi. Lucrările la Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei vor începe în luna aprilie 2011, iar proiectul va fi finalizat în anul 2013.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite