Cluj: Legendele şi aromele ceaiului au plutit în balconul Muzeului de Artă (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Legendele şi aromele ceaiului au plutit în balconul Muzeului de Artă (GALERIE FOTO)
Cluj: Legendele şi aromele ceaiului au plutit în balconul Muzeului de Artă (GALERIE FOTO)

Clujenii curioşi au avut plăcerea de a gusta, astăzi, ceaiuri din India, China şi Taiwan. Între timp, ei au putut asculta legendele acestei licori, dar şi modurile de preparare ale ceaiului pe tărâmurile sale tradiţionale.

Clujenii au putut degusta, astăzi, ceaiuri verzi, negre şi albe, aduse din zone exotice şi stoarse de savoare într-o ceaşcă, dar au şi ascultat povestea împăratului Shennong şi alte legende legate de planta cunoscută de aproape patru mii de ani.

„O legendă populară chineză spune că impăratul Shennong a descoperit ceaiul în momentul în care s-a oprit într-o zi din muncă, luând o pauză la umbra unui copac. În timp ce bea dintr-un bol cu apă fierbinte, câteva frunze au ajuns în bolul împăratului, făcând culoarea apei să se schimbe. Împăratul a fost plăcut surprins de aroma şi de efectul revigorant”, ne-a povestit Cătălin Ban, reprezentant al firmei co-organizatoare a evenimentului.

„De fapt, toate acestea sunt legende şi nu se ştie când şi cine a descoperit ceaiul”, a mai aduăgat acesta. Mesele aşezate în balconul muzeului au fost ocupate imediat, aici clujenii degustând 15 arome de ceai natural. Preferatele lor au fost, desigur, ceaiul verde şi ceaiul negru cu lapte.

„Sunt foarte bune aceste ceaiuri, e altceva decât ce găsim noi în magazine. Nu sunt servite chiar după tradiţia japoneză, însă e un aranjament foarte bun, ceştile au un design estetic”, ne-a spus doctorul Petru Derevenco, prezent şi el la eveniment.

Ceaiurile de pe rafturi, nişte chimicale

 „În zilele noastre, ceaiul este o băutură de bază, a doua după apă, astfel fiecare persoană care îl consumă ar trebui să ştie metodele de preparare, ce conţine şi de unde provine”, este de părere Cătălin Ban.

„În România se găseşte destul de uşor ceai natural, însă multe persoane consumă ceaiuri dăunătoare organismului, care conţin E-uri şi alte chimicale”, a spus Ban. El a dat ca exemplu, ceaiul granulat sau chiar şi cele de fructe, care conţin infuzii de fructe. „70% din românii consumatori de ceai aleg de pe rafturi cele cu fructe şi mult mai puţini beau ceai negru sau verde”, a susţinut specialistul. El a mai arătat că ceaiurile reci comercializate în acelaşi mod ca sucurile conţin foarte mulţi îndulcitori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite