Lecţii antistres pentru viitorii poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala de Poliţie „Septimiu Mureşan" va derula un proiect de „management al stresului", când folosesc arma. Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani, iar valoarea lui este de 400.000 de euro, bani accesaţi prin programul Leonardo da Vinci.

Primii care vor beneficia de acest proiect vor fi cei 300 de elevi care se află acum pe băncile Şcolii de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj, dar şi alţi 300 de viitori poliţişti care se află acum în practică, în difertite secţii de poliţie din ţară. Pe lângă consilierea psihologică şi cursurile practice de care aceştia vor avea parte, viitorii poliţişti vor avea ocazia să-şi exerseze abilităţile de a folosi arma, într-un simulator de tragere care va fi realizat tot din bani europeni, în cadrul aceluiaşi proiect. „Noi deja am pregătit un spaţiu în care urmează să fie amenajat acest simulator de trageri. Sperăm să aibă minum trei-patru piste", a declarat comisarul-şef  Laurenţiu Stoica, directorul Şcolii de Poliţie.

Vor învăţa autocontrolul

Viitorii poliţişti care vor beneficia de acest proiect vor fi supuşi unor situaţii cât mai reale şi cât mai diverse, pentru a învăţa cum să reacţioneze în mod corect. „Gestionarea stresului inerent generat de folosirea armei va avea numai efecte pozitive, cum ar fi prevenirea unor incidente şi greşeli care se produc, de obicei, în situaţii-limită", a mai precizat directorul şcolii.

Pe lângă elevii din această generaţie a Şcolii de Poliţie, vor mai fi instruiţi prin acest proiect, care va fi demarat oficial peste o lună, instructori, profesori şi psihologi de la toate celelalte şcoli şi colegii de poliţie din ţară, pentru ca, la rândul lor, aceştia să îşi consilieze elevii. „În urma acestor exerciţii, în care vor fi puşi în zeci de situaţii diferite, vor învăţa controlul şi autocontrolul în folosirea armamentului", a declarat comisarul-şef  Laurenţiu Stoica.

Ce spun psihologii

„Sunt reticent, chiar sceptic că vor reuşi, într-adevăr să facă un management eficient al stresului în condiţiile utilizării armamentului. Asta pentru că reacţia poliţistului depinde foarte mult şi de educaţia, cultura, robusteteţea cognitivă, dar şi de cât de antrenat este poliţistul pentru astfel de situaţii", spune psihologul clujean Cristian Delcea. „Eu mă uit la poliţiştii de acum, care au o sănătate psihică iluzorie, ştiu să răspundă bine la întrebările din teste pentru a-şi păstra job-ul sau pentru a avansa, dar puşi în faţa unor situaţii-limită nu reacţionează bine. Trebuie să fii supus unor  teste cât mai reale de cel puţin 10 ori, pentru a avea reacţii corecte", a mai spus psihologul.

El a mai declarat că are încredere doar în pregătirea poliţiştilor antiterorism, care sunt antrenaţi, evaluaţi, din nou antrenaţi şi din nou evaluaţi, înainte să fie trimişi în teren. „În poliţie este greu să ajungi la această performanţă", mai crede Cristian Delcea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite