Cluj: Lecţie mondială de chitară, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Lecţie mondială de chitară, la Cluj
Cluj: Lecţie mondială de chitară, la Cluj

Peste 100 de muzicieni din toată lumea vor anima oraşul de pe Someş. Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”, cel mai prestigios eveniment de profil din România şi unul dintre cele mai aprecitate din Europa a debutat azi la Cluj-Napoca.

Melomanii clujeni pot participa timp de o săptămână la un eveniment cultural de o înaltă ţinută, Festivalul Internaţional de Chitară „Transilvania”. Evenimentul a fost deschis azi, de la ora 18.00 la Casa Municipală de Cultură şi se va desfăşura până sâmbătă, 22 august. Festivalul-concurs adună la Cluj 97 de chitarişti din ţări precum Germania, Ungaria, Lituania, Franţa, Belgia, Argentina, Grecia, Macedonia, Moldova sau România.

Cel mai tânăr chitarist are şapte ani

Muzicienii vor concura în cadrul a două secţiuni, chitară solo şi muzică de cameră şi vor fi împărţiţi pe patru categorii, în funcţie de vârsta lor, cel mai tânăr dintre ei fiind un chitarit de doar şapte ani. „E un mare plus cultural pentru Cluj existenţa unui asemenea festival, care, în opinia noastră, după cel de film, e  festivalul cu cea mai mare amploare. Complexitatea lui îl poziţionează ca fiind cel mai important din ţară şi, poate, şi din Europa”, a explicat pentru „Adevărul de Seară” Constantin Andrei, preşedintele festivalului .

Chitarişti de renume mondial la Biserica Reformată

Concertele vor debuta însă doar mâine, începând cu ora 9.00, la Casa Municipală de Cultură, zi care va fi dedicată muzicii de cameră.

Clujenii vor avea ocazia să-i asculte în perioada festivalului, în fiecare seară, de la ora 19.00 la Biserica Reformată de pe stradă Kogălniceanu pe câţiva dintre cei mai apreciaţi chitarişti din lume la ora actuală. Mâine, seria recitalurilor muzicienilor de talie mondială va fi deschisă de chitaristul german Gerhard Reichenbach, profesor la Academiile de Muzică din Salonic şi Viena.

Miercuri de la ora 9.00 va debuta concursul de chitară solo, la Academia de Muzică, secţiune se va desfăşura până vineri, inclusiv, când de la ora 19.00, va avea loc finala categoriei D (fără limită de vârstă), eveniment ce va fi transmis în direct de TVR3 şi TVR Cultural.

Bugetul festivalului este de 100.052 de lei, aproximativ jumătate din sumă fiind finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Marele premiu al festivalului va fi o chitară marca Constantin Dumitriu, în valoare de 3.500 de euro, premiu devenit deja o tradiţie la cele mai importante evenimente de gen din Europa. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Programul evenimentelor

Gerhard Reichenbach     18.08, ora 19.00     Biserica Reformată
Duo Iordache                     19.08, ora 19.00     Casa Mun. de Cultură
Duo Melis                            20.08, ora 19.00    Biserica Reformată
Finala categoriei D            21.08, ora 19.00    Academia de Muzică
Gala laureaţilor                  22.08, ora 16.00    Casa Mun. de Cultură
Duo Bandini                        22.08, ora 19.00    Biserica Reformată

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite