Lecţia de normalitate a rectorului Andrei Marga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul de deschidere a anului universitar al rectorului Andrei Marga a fost unul dintre cele mai aplicate rostite în ultimii ani, lipsit de autosuficiențe și de false aprecieri la adresa universitarilor.

Discursul de deschidere a noului an universitar a fost o onestă trecere în revistă a plusurilor și minusurilor pe care le are Universitatea „Babeș-Bolyai", cea mai mare din Transilvania și singura din România luată în calcul pentru intrarea în selectul club al celor mai bune 500 de universități din lume.

Fostul ministru al Educației a ieșit în agora şi a arătat cu degetul spre plagiatori, spre impostori fără operă intrați în mediul academic la brațul vreunei rude sau politruc, spre cercetători care plătesc şi câte 500 de euro pentru ca studiul lor lipsit de inovații să fie publicat prin reviste internaționale. A arătat cu degetul spre masteranzii și doctoranzii care reduc anii de studiu la o simplă prelungire a licenței și nu pricep nici în ruptul capului că urmează cursuri postuniversitare ca să aducă plusvaloare în cercetare.

Mulţi din cei cu musca pe căciulă sunt, probabil, deranjaţi de adevărurile spuse, dar mai cu seamă de „sarcinile" trasate de rector. Semnarea a cel puţin unui studiu în reviste ISI, publicarea unor volume la edituri recunoscute internaţional, elaborarea de programe de cercetare cu obiective de performanţe compatibile cu Clubul 500 ar putea părea pentru unii obiective imposibil de îndeplinit. Şi mai grav ar fi ca unora să li se pară o seacă înşiruire de fraze dintr-un discurs.

De un singur lucru nu se vor putea însă plânge universitarii, şi-anume că nu li s-a spus de la început ce au de făcut în următorul an. Şi vor trebui să răspundă la o şi mai mare provocare: întocmirea unei strategii care să-i asigure Universităţii, la finele lui 2012, un loc în primele 500 din Topul Shanghai. Strategia va fi votată de Consiliul de Administraţie şi de Senatul Universităţii la sfârşitul lunii noiembrie. Nu peste trei luni, nu în viitorul apropiat, nu „la o dată care va fi ulterior comunicată", aşa cum ne-au obişnuit în ultimii ani farisei de pe Dâmboviţa preocupaţi, vezi Doamne, de soarta ţărişoarei.

Semnalul de normalitate transmis din Clujul universitar Clujului economic abandonat de marii investitori e binevenit ca liniştea de după rafala de mitralieră. Păcat însă că noi, românii, mai trebuie şi acum să trăim normalitatea ca pe un breaking news, să o tratăm la modul excepţional.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite