La Opera Română din Cluj e ger de a îngheţat iadul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Orfeu în Infern" de astăzi a fost suspendat din cauza frigului de pe scenă şi din sală. În clădirea Teatrului şi Operei Naţionale Română din Cluj-Napoca e la fel de frig ca într-un cămin cultural de la ţară. Angajaţii se plâng că le este frig mai ales în timpul spectacolelor.

„Centrala funcţionează după un program prestabilit, opt ore pe zi, până la ora 18.00 Iar spectacolele sunt seara, după această oră", spune Dan Gâdea, liderul sindicatului Transilvania Art. „În culise sunt grade cu minus, pe când pe scenă mai vine câte un pic de căldură din sală, unde e o idee mai cald. La prima arie îţi merge bine, după care mergi înapoi în frig, iar la a doua arie nu mai ştii de ce nu-ţi merge vocea. Spectatorii mai pot pune o haină pe ei, dar noi nu putem lua ceva peste costumele de scenă", spune Dan Dumitrana, tenor al operei şi vicepreşedinte al sindicatului.

Centrală cu program schimbat

Decizia ca centrala termică a clădirii în care funcţionează Teatrul şi Opera Română să funcţioneze după un program de opt ore a fost luată de Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor şi Instalaţiilor de Ridicat, sucursala Cluj (CNCCIR). „Este un program stabilit pentru efectuarea unor probe. Centrala nu funcţionează în timpul repetiţiilor şi spectacolelor din motive de siguranţă", a declarat Constantin Tomoş, directorul sucursalei clujene a CNCCIR.

„Dacă până acum centrala funcţiona între orele 6.00 şi 10.00, apoi între 14.00 şi 18.00, de azi a fost prelungit programul de funcţionare, timp de 12 ore, între orele 6.00 şi 18.00, cu aprobarea CNCCIR", a declarat Dan Bădilă, purtătorul de cuvânt al Operei Române.

Sindicaliştii s-au plâns, însă că repetiţiile sunt programate prost, în orele în care nu funcţionează central. „Am încercat să rezolvăm aceast problemă. Repetiţia de astăzi (penstru spectacolul «Bal Mascat - n.r.») a fost programată la ora 17.00, când este mai cald", a precizat Dan Bădilă.

Frig până în februarie

Potrivit conducerii Teatrului Naţional, proprietarul clădirii în care funcţionează şi Opera Română, situaţia s-ar putea îmbunătăţi în luna februarie, când ar urma să fie finalizate lucările de mutare a centralei termice din locul în care este acum, la subsol, în dreptul sălii de spectacole, într-un spaţiu special amenajat, în dreptul scenei.

Banii pentru această modificare au fost primiţi anul trecut de la Ministerul Culturii, după ce fostul director al Teatrului Naţional, Ioan Vartic, a făcut numeroase adrese şi memorii trimise mai multor miniştri ai Culturii care s-au succedat de-a lungul anilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite