La Liceul de Muzică se cântă pe stomacul gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de calculare a bugetului şcolilor în funcţie de costul pe elev face victime la Cluj. 220 de cadre didactice care predau la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” au rămas fără salarii.

Cadrele didactice ar fi trebuit să primească banii luni, însă conturile şcolii sunt aproape goale. „Mai avem 930 de lei în cont, iar pentru salarii am avea nevoie de 600.000” explică directorul Liceului, Vasile Sândean.

Eroare de calcul

„Am făcut un memoriu la Ministerul Educaţiei, în care am justificat nevoia de bani pentru această şcoală. Cu puţin noroc, în câteva zile profesorii ar trebui să-şi primească salariile din fondul de rezervă”, a declarat Marinela Marc, inspectorul şcolar general adjunct al judeţului.
Conducerea şcolii spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza noului sistem de finanţare. „Nu s-a luat în considerare faptul că la liceele de muzică fac studiu individual, deci au nevoie de mai multe ore, mai multe norme de profesori”, a declarat directorul Sândean. Liceul de Muzică are 220 de cadre didactice, din care 50 predau materii de cultură generală, iar restul sunt profesori de muzică, de diferite specialităţi şi instrumente.

Cel mai scump liceu din ţară

„Am ajuns să fim cel mai scump liceu din România”, spune directorul şcolii. „Am făcut demersuri pentru modificarea anexei care stabileşte costul pe elev pentru şcolile de artă vocală şi instrumentală”, a declarat inspectorul Marinela Marc. În acest moment, costul pe an, pentru un elev de şcoală primară, este de 2.000 de lei, pentru unul de gimnaziu aproximativ 3.200, iar pentru un elev de liceu aproape 3.300 de lei. „Chiar dacă mergem pe numărul minim de ore, costul corect pentru şcoala noastră ar fi de 10.000 de lei pe elev, pe an”, este de părere directorul Liceului de Muzică.

1.100 de lei după 10 ani de vechime
Cadrele didactice de la această şcoală au participat, astăzi, la un Consiliu Profesoral, în care au fost anunţaţi în mod oficial de ce nu îşi primesc salariile. Ei au fost informaţi şi de faptul că Inspectoratul a cerut de la Minister banii necesari şi că vor mai trebui să aştepte cel puţin până la sfârşitul sătpămânii să îşi primească retribuţia. De exemplu, un profesor de muzică primeşte, după 10 ani de vechime în muncă, 1.100 de lei pe lună.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite