Cluj: PORTRET-Vlad Pop a înfiinţat primul club de Kyokushin din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET-Vlad Pop a înfiinţat primul club de Kyokushin din Cluj
Cluj: PORTRET-Vlad Pop a înfiinţat primul club de Kyokushin din Cluj

A început să practice acest sport încă din 1990, după ce România a ieşit din comunism. Originar din Baia-Mare, Vlad Pop le transmite copiilor tradiţia lui Masutatsu Oyama, fondatorul acestui sport

Masutatsu (Mas) Oyama s-a născut în 27 iulie 1923 în Coreea. A început să practice Kempo chinezesc, o formă a artelor marţiale, la vârsta de nouă ani. În 1938, Mas Oyama, copilul de numai cincisprezece ani a mers în Japonia pentru a urma scoala de aviaţie, intenţionând să devină pilot. A practicat judo, iar când a intrat în contact cu karate a fost de-a dreptul fascinat şi imediat a început sub îndrumarea lui Gikin Funakoshi.

Originar din Baia-Mare, Vlad Pop a reuşit să aducă în Cluj un sport de care nu auzise aproape nimeni. Pe vremea comunismului, dictatorul Nicolae Ceauşescu interzicea astfel de manifestări, fiind un sport de full-contact. Simpatizanţii kyokushin-ului se ascundeau în păduri şi exersau practicile samurailor. Odată cu instaurarea democraţiei, Pop a continuat să practice acest sport şi a avut nenumărate rezultate.

Ca sportiv, a câştigat o sumedenie de titluri naţionale, iar printre cele mai mari performanţe europene ar putea fi amintite clasări în primii cinci sportivi europeni. „Pe vremuri, la Baia-Mare era o adevărată isterie. Erau sute de practicanţi, sala era neîncăpătoare. Ajuns în Cluj, am încetat o perioadă să mai practic kyokushin, pentru că nu exista un club de acest fel. În urmă cu doi ani, m-am decis să-mi înfiinţez propriul club şi atunci a apărut Kyospirit Cluj. Ca sportiv, am făcut parte din lotul naţional şi am avut performanţe notabile”, povesteşte acesta.

Ideea sa a dat roade

Deşi reticent la început, Pop a decis să rişte şi a avut de câştigat. Pe 1 decembrie 2007 a apărut în Cluj kyokushin în formă organizată. Acum, are sub pregătire 50 de copii, dar şi doi sportivi în vârstă de 60 de ani.  Sportul asemănător cu celebrul K1 este foarte costisitor, motiv pentru care doar cei cu advărat pasionaţi ajung să-l practice la nivel de mare performanţă.

„Anul acesta, am fost la Kiev, la un concurs internaţional şi costurile s-au ridicat la câteva sute de euro, bani pe care i-am scos din buzunar. E greu să atragi sponsori la astfel de sporturi, pentru că nu te bagă nimeni în seamă. E un sport dur, foarte dificil, iar cei care îl practică trebuie să fie extrem de bine motivaţi. Noi nu încercăm să facem avere, pentru că e imposibil, rămânem romantici, vrem să urmăm calea samurailor”, spune Pop, ultimul supravieţuitor al generaţiei 1990, care a avut primele tangenţe cu acest sport. 

Clubul Kyospirit şi-a deschis recent şi o secţie de copii, aceasta fiind urmarea logică a unui proiect care a avut un impact pozitiv în cadrul celor care au început să-l practice. Anul acesta, sportivii clubului au avut numeroase clasări pe podiumurile competiţiilor naţionale şi europene, motiv pentru Vlad Pop de a-şi exprima întregul sprijin pentru cei care aleg să-l urmeze pe Masutatsu Oyama.

PROFIL
Născut: 18 mai 1981, Cluj-Napoca
Experienţă: multiplu campion naţional ca sportiv, campion naţional şi medaliat cu bronz la „Open România”, ca antrenor
Familie: Căsătorit

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
-Cum aţi caracteriza sportivul ideal?
-Ca practicant de Kyokushin, trebuie să fii puternic, modest, dar şi mândru, în sensul bun al cuvântului. Apoi, trebuie să faci totul din plăcere. Un sportiv care nu uită de unde a plecat şi îndeplineşte toate aceste calităţi este Marius Ilaş de la Oradea.

-Cum aţi reuşit să vă perfecţionaţi în kyokushin?
-Am centura neagră 2 dan, pe care am obţinut-o în urma unui examen
foarte dur cu Shihan Satoshi Yui(5 dan) din Japonia, ultima probă din
examen fiind un test de luptă de 40 de reprize a câte un minut şi jumătate. Pasiunea este singurul meu secret.

CE-I PLACE

„Sunt programator şi antrenor de kyoukshin. Mi-e foarte greu să fac un clasament între cele două. Îmi place sportul în general şi am pasiuni precum orice om obişnuit. Ascult muzică sau fac excursii”

CE NU-I PLACE
„Mă ocup de un sport extrem de puţin mediatizat. Cunosc un caz când o sportivă a fost depistată pozitiv la un control antidoping, pentru că a băut un ceai dietetic. A urmat o suspendare de doi ani. Atunci, toate ziarele au scris”

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite