CLUJ: Koszorus Ildiko, stăpâna celui mai frumos căţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alto, cel mai frumos câine de la Napoca Dog Show, are doar un an şi jumătate şi este cel mai tânăr membru al familiei Koszorus. Născut din tată american şi mamă daneză, căţelul care a câştigat titlul „Supreme Best in Show” a fost adoptat încă de pui şi locuieşte la Cluj.

Numele său intreg este Skansehoj Dalton, primul fiind numele de canisă, sau „de familie”, iar celălalt prenumele. Prietenii şi apropiaţii îi spun Alto.
„Este un câine cu multă personalitate. Poate prea multă”, glumeşte Ambrus Botond, specialistul care îl însoţeşte pe Alto în competiţii. Şi nu a participat la puţine. Căţeluşul a participat într-un an şi jumătate de viaţă la 40 de concursuri.

Soţii Koszorus au doi băieţi, unul de 21 de ani, celălalt de nouă. „L-am luat pentru băiatul nostru mai mare, am vrut un căţel pe care să îl poată duce cu el, să se plimbe, să nu îşi piardă timpul în faţa calculatorului. Am vrut un câine vesel şi paşnic şi am fost norocoşi să îl primim”, dezvăluie Koszorus Ildiko, stăpâna lui Alto. Chiar dacă fiii ei au crescut alături de câini, mama, chiar dacă şi-a dorit unul de mică, a reuşit „să facă rost” de unul abia prin clasa a şaptea.

Primul câine, un metis

„Primul meu câine a fost un metis. L-am găsit în pădure, într-o plimbare şi l-am dus acasă. Părinţii nu au fost prea bucuroşi, mi-au spus să îmi fac bagajele şi să plec cu el de acolo”, râde Ildiko. Nu au plecat, iar părinţii ei au acceptat şi câinele. „L-am avut până când m-am căsătorit”, îşi aduce aminte clujeanca.

Cu rasa Beagle ea şi soţul său au făcut cunoştinţă de câţiva ani. „Soţia a început să iubească rasa asta tare mult. Avem patru acasă, îi ţinem în curte, însă nu urmărim să facem o afacere din toată povestea. Ne place veselia lor şi buna dispoziţie”, povesteşte soţul lui Ildiko.

Cei doi dezvăluie însă că trebuie să ai „foarte mult simţ al umorului” ca să te ocupi de un Beagle. „Nu e o rasă de apartament. Îţi pot întoarce casa pe dos în câteva minunte. Sunt foarte energici. Ni s-a întâmplat să îi lăsăm singuri acasă, de câteva ori, şi ne-au pedepsit pentru asta”, mai spune femeia, dezvăluind un mic detaliu care poate fi observat în casa familiei Koszorus: „uşile nu au clanţe. Au învăţat foarte repede să le deschidă. Închidem tot timpul cu cheia”.

Beagle-ii sunt, prind definiţie, o rasă de copoi, câini al căror miros este foarte dezvoltat. Din acest motiv, foarte mulţi se pierd în pădure şi este recomandat să fie ţinuţi în lesă în timpul plimbărilor în natură. „Alto nu s-ar pierde. El vine sigur înapoi”, declară cu convingere Ildiko.

„Alto nu îşi pierde vremea lătrând”

Nu este deloc uşor să devii proprietarul unui câine cu pedigree. Crescătorii profesionişti nu dau un pui fără ca înainte să se documenteze despre proprietar. Soţii Koszorus l-au obţinut pe Alto după ce au primit o scrisoare de recomandare din partea Asociaţiei Chinologice. Prima expoziţie internaţională la care au participat cu căţelul a fost la Budapesta, când căţelul avea numai câteva luni. A câştigat titlul de „baby best in show” la acea expoziţie, la care s-au prezentat aproximativ 2.000 de câini.

„Lui Alto îi place mult de tot în expoziţii. Se simte în largul său. Sunt mulţi câini cărora nu le place, care sunt agitaţi când participă la competiţii. Nu este însă cazul lui Alto. E cuminte, relaxat. Nu îşi pierde vremea cu lătratul”, mai spune stăpâna.

image

Ce îi place?
Îi plac „toate animalele” şi se bucură că băieţilor ei îi plac câinii. „Copiii mei iubesc câinii. Era şi normal, din doi părinţi iubitori de animale. Cel mic, încă de pe vremea când era în scutece se juca cu căţelul nostru”

Ce nu îi place?
Snobismul şi vulgaritatea. O supără şi faptul că foarte mulţi tineri, în ziua de astăzi, se separă de lume şi „comunică mai mult cu degetele pe tastatură decât faţă în faţă”.

Profil
Data naşterii: 24 martie 1966, Cluj
Profesie: coafeză
Familie: căsătorită, are doi băieţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite