Körösfőy Sandor curăţă Clujul de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militant pentru protecţia mediului, clujeanul coordonează proiectul-pilot „Let’s Do it, Romania!”, de cartare şi igienizare a mormanelor de gunoi. Körösfőy Sandor supervizează, la Cluj-Napoca, cel mai mare proiect de mediu pe bază de voluntariat desfăşurat până acum în România.

În 22 mai, acesta va coordona câteva mii de voluntari, care vor strânge mormanele de gunoi identificat în judeţul Cluj. Bărbatul este şi preşedintele Asociaţiei Ecologiste “Floarea de Colţ”, pe care o conduce de zece ani. Clujeanul este pus în faţa unei mari provocări, mai ales că, spune acesta, simţul civic la români se vede „în crâşmă, la sindicat şi la televizor”.

A început să fie preocupat de protecţia mediului încă de mic, deoarece a avut ocazia să petreacă verile în mijlocul naturii, la ţară. Mai târziu, a ajuns să implementeze proiecte de mediu la mari poluatori de mediu, în timp ce, în paralel, studia biofizica şi fizica medicală. Când societatea civilă din Bucureşti a început să contureze proiectul „Let’s Do It, Romania!”, intenţiona să se implice ca simplu voluntar, dar în cele din urm,ă asociaţia pe care o conduce a devenit partener al evenimentului. Astfel, clujeanul a ajuns să construiască un model de lucru de la Cluj, ce va fi implementat, în 25 septembrie, la nivelul întregii ţări.

Cea mai mare provocare pentru organizarea unui proiect de mediu ce implică participarea a mii de voluntari, conceperea unei hărţi cu mormanele de gunoi din judeţul Cluj, şi colectarea propriu-zisă a deşeurilor, este coordonarea echipei de lucru. „Let’s Do It, Romania!” implică colectarea câtorva mii de metri cubi de gunoi, într-o singură zi, şi transportarea lor în rampele de deşeuri. Până acum, s-au înscris 2.000 de voluntari. „Pentru a reuşi să adunăm toate deşeurile identificate, am avea nevoie de cel puţin 5.000”, completează Körösfoy Sandor.

După modelul proiectului din Cluj, o acţiune de ecologizare se va desfăşura, în 25 septembrie, la nivel naţional. Clujul a fost ales judeţ-pilot, deoarece aici s-au înscris cei mai mulţi voluntari. Astfel, reuşita proiectului „Let’s Do It, Romania!” stă în mare parte pe umerii clujeanului şi ai echipei de coordonare.

Voluntarii se vor grupa câte cinci persoane, şi se vor deplasa fiecare la una dintre cele 745 de mormane de gunoi identificate în judeţ. Până acum, alţi 100 de voluntari au contribuit la identificarea zonelor poluate, şi cartarea lor. „Toată treaba a fost făcută cu banii lor, singuri s-au deplasat cu maşina proprie şi GPS-ul din dotare”, explică ecologistul. 
Pe lângă activitatea de protecţie a mediului, Körösfőy Sandor deţine şi funcţia de director la NQA România, organism de certificare a sistemelor de management.

Profil
Născut:26 august 1972, Gheorgheni, judeţul Harghita
Studii: Facultatea de Fizică, studii postuniversitare în Managementul mediului
Familie: Căsătorit, doi copii

Ce-i place: „Îmi place să umblu în natură şi să văd locuri noi. De asemenea, îmi plac oamenii activi, care ştiu să ia atitudine, sunt plini de entuziasm”.

Ce nu-i place: Ideea de a strânge gunoaie în urma altora. „Ultima ecologizare pe care am organizat-o a fost în 2006. Din păcate, mulţi dintre români s-au obişnuit să lase gunoaie, pe motiv că oricum vin ecologiştii să strângă”.

Întrebări şi răspunsuri
Cum stau românii la capitolul simţ civic?
Este foarte dezvoltat în centrele universitare, nu numai în rândul studenţilor, ci se contaminează întreaga comunitate locală, dar suntem mult în urmă faţă de ţările europene. Noi avem atitudine în crâşmă, la sindicat şi la televizor”.

Ce ar trebui să se schimbe în organizarea instituţiilor abilitate cu protecţia mediului?
De exemplu, comisarii Gărzii de Mediu ar trebui să fie reprezentaţi de case de avocatură serioase la procesele intentate de cei care primesc amenzi. Acum, comisarii, de multe ori, se apără singuri. Nici nu e de mirare, în aceste condiţii, că amenzile nu sunt usturătoare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite