Kelemen: Preşedinţii celor două Camere sunt de acord cu UDMR, vizita lui Kover nu este binevenită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au arătat, prin scrisoarea trimisă lui Kover Laszlo, că sunt de acord cu poziţia Uniunii, potrivit căreia o implicare a lui Kover Laszlo în campania electorală din România nu este binevenită.

Kelemen a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că maghiarii din România sunt suficient de maturi ca să ştie cu cine să voteze la alegerile locale, fără niciun "ajutor" din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei. "Am aflat de solicitarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, şi cred că ceea ce noi spunem de trei săptămâni, că nu este binevenită o implicare în campania electorală din România din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei, se susţine în continuare. Ei sunt de acord cu ceea ce am spus noi până acum. Este o competiţie internă la noi, dar cred că maghiarii din România sunt destul de maturi ca să ştie fiecare om care merge la vot, cu cine să meargă mai departe, fără un «ajutor» din partea lui Kover Laszlo. Subliniez că noi nu ne bucurăm şi chiar credem că nu este binevenită o implicare în această competiţie internă", a spus Kelemen Hunor.

Soluţia corectă

Acesta şi-a manifestat speranţa că la alegerile locale "fiecare maghiar din România va opta pentru o soluţie corectă şi nu va ţine cont de astfel de intervenţii şi de implicări". "Noi am avut şi în 2008 alegeri pe care le-am câştigat în pofida faptului că foarte mulţi politicieni din Ungaria s-au implicat şi se va dovedi încă o dată că maghiarii din România sunt oameni maturi şi responsabili şi ştiu care sunt interesele lor şi care este interesul comunităţii maghiare din România. Prin astfel de intervenţii şi implicări se poate strica mult mai mult decât se observă la prima vedere şi se poate strica tot ce am construit împreună, maghiarii şi românii din această ţară în ultimii 22 de ani, se pot tensiona relaţiile româno -maghiare şi noi nu dorim acest lucru", a conchis preşedintele UDMR.

Nu îşi amână vizita

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi "utilă" amânarea vizitei acestuia "pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale". Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului îi cer omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este "imperios necesar" ca participarea la procesul alegerilor să fie "liberă de orice ingerinţă". Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a declarat că preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, nu îşi va amâna "în niciun caz" vizita în România şi că el nu vede "niciun fundament" ca acesta să îşi amâne o vizită care reprezintă "un gest foarte frumos".

Declaraţiile "defăimătoare"

Laszlo Gyorgy anunţa, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ - printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata - şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş. Duminica trecută, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal" şi că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa" acestuia.Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile "defăimătoare" la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban. Tot sâmbătă, la Craiova, premierul Victor Ponta a declarat că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite