Kazuka Kurose e bucătarul japonez din Cetatea Clujului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kazuka Kurose
Kazuka Kurose

Găteşte specialităţi culinare japoneze de peste 25 de ani americanilor, francezilor, italienilor şi germanilor. A venit rândul românilor.

Deşi e doar de o lună în Cluj-Napoca, bucătarul Kazuka Kurose e înnebunit după mâncarea românească, despre care spune că e delicioasă, îndeosebi după mici, cârnaţi de casă şi salată de vinete. Aici le va găti clujenilor timp de cinci ani, potrivit contractului său de muncă cu restaurantul „Nobori" al Centrului de Artă şi Cultură Japoneză. Vesel şi relaxat, aşa cum îşi începe aproape fiecare zi de muncă, bucătarul-şef spune că nu a mai fost până acum niciodată în România în cei 25 de ani de când găteşte şi nu ştia nimic despre bucătăria tradiţională a acestei ţări.

Kazuka Kurose este bucătar la restaurantul japonez Nobori de pe strada Plopilor

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA RESTAURANTUL JAPONEZ UNDE GĂTEŞTE KAZUKA KUROSE

Până acum, nu are niciun regret, deoarece oamenii de aici i-au lăsat o impresie foarte bună. Nu-i place, în schimb, că ţigările sunt cam scumpe. „Clujenii sunt deschişi, pozitivi şi de treabă. Am ales România pentru că aici bucătăria japoneză nu e cunoscută şi oamenii nu ştiu multe despre specialităţile japoneze", spune Kazuka Kurose.

„Eram pregătit să mor"

Pentru a fi bucătar în Japonia trebuie să ştii găti un peşte otrăvitor numit fugu, consumat de secole în Ţara Soarelui-Răsare. Consumul de fugu a fost interzis la un moment dat, în perioada domniei împăratului Tokugawa (1603-1868), din cauza numărului mare de morţi. Acest peşte, dacă nu e gătit cum trebuie, duce la moartea celui ce îl mănâncă. „Am făcut doi ani de studii la un restaurant unde am învăţat cum să prepar acest peşte. După doi ani am dat testul. La examen am fost supravegheat de un coleg mai experimentat. El mi-a zis dacă tu crezi că e ok, mănâncă. Mi-a fost teamă. Eram pregătit să mor", mărturiseşte Kazuka Kurose.

Grăsimi ca la americani

În cei 25 de ani a gătit pentru americani, italieni, francezi şi germani. Îi face plăcere să gătească îndeosebi pentru cei ce nu au gustat din bucătăria niponă. „Americanii ştiu ce e mâncarea japoneză. Acolo nu am mai avut ce să-i învăţ pe bucătari. De aceea nu mi-a plăcut în SUA", povesteşte bucătarul. El zice că bucătaria americană e asemănătoare cu cea românească în ceea ce priveşte grăsimile. „Şi la români şi la japonezi sunt mâncăruri ce folosesc mult ulei. De regulă, niponii încearcă să gătească cu cât mai puţin ulei. Baza o constituie orezul cald numit Gohan, apoi o supă care se prepară din boabe de soia ce se ţin 2-3 ani într-un vas special, supă în care se pot pune legume, peşte şi ouă şi se numeşte Misoshiru. Al treilea preparat de bază sunt murăturile: morcovi, vinete, varză, ridichi", explică niponul.

El a observat că alimentul de bază la români e pâinea, la italieni, spaghetele, iar la francezi o salată din orez care se consumă rece - ceea ce l-a surprins pentru că la japonezi orezul se mănâncă doar cald. Niponul preferă mâncărurile thailandeze şi chinezeşti, însă regretă că multe specialităţi culinare din China sunt imitaţii.

Şi-ar dori să lucreze ca bucătar în Brazilia, iar asta nu datorită fetelor frumoase, ci pentru că acolo, ca şi în România, specialităţile japoneze sunt străine localnicilor.

„Ţara ideală unde m-aş stabili ar trebui să aibă ieşire la mare pentru că îmi place să fac surfing şi să fie neapărat cald, fiindcă nu-mi place frigul", spune japonezul care are o casă de vacanţă în Filipine, unde se află acum soţia şi cei doi copii ai săi. În copilărie îşi dorea să fie pilot de avion, iar în adolescenţă visa la o carieră în medicină. De aceea s-a înscris şi la Facultatea de Medicină din Tokyo, însă nu a terminat-o. „Decât să operez oameni, mai bine tai peşti. Dacă o operaţie nu ar decurge cum ar trebui, atunci ar fi o mare problemă, însă dacă nu tai bine un peşte, nu e aşa mare problemă", zice zâmbind Kazuka Kurose.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Peste 10 ani tot bucătar vei fi?

Categoric! Nu mă văd făcând altceva. Poate peste 10 ani nu voi fi bucătar în România, ci poate în altă ţară. Dar tot bucătar. E o profesie care îmi place mult, pentru că atunci când gătesc intru într-o lume a mea. Mă gândesc la clienţi, dacă o să le placă. Sunt fericit când clienţii îmi transmit că le-a plăcut mâncarea, sunt şi mai fericit când revin la restaurant.

PROFIL

Născut: 8 februarie 1966, Tokyo

Studii: Facultatea de medicină (neterminată)

Familie: Căsătorit, are doi copii

Ce-i place:

Se relaxează jucând biliard şi pescuind. Îi place berea Ursus şi ţuica, despre care zice că e mai tare decât sake. Până să se deschidă restaurantul nipon la care lucrează acum lua masa la restaurante din Cluj-Napoca unde îi plăcea să asculte muzică. Dacă îi plăcea o piesă întreba cine o cântă.

Ce nu-i place:

Drumul pe jos! Detestă să meargă mult timp pe jos. Maxim cinci-zece minute, apoi cheamă taxiul. „Nu-mi place să merg mult pe jos. După cinci minute chem un taxi", spune zâmbind japonezul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite