Cluj: Portret - Katsutaro Kawai a adus la Cluj o bucată din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Portret - Katsutaro Kawai a adus la Cluj o bucată din Japonia
Cluj: Portret - Katsutaro Kawai a adus la Cluj o bucată din Japonia

Japonezul s-a stabilit în toamna anului 1994 la Cluj, unde se ocupă de acţiuni caritabile şi de popularizarea culturii nipone prin Cercul Prietenii Japoniei, pe care l-a înfiinţat în 1997.

Chiar dacă s-a născut la Tokyo, a copilărit în sudul Japoniei, la Kagawa, un oraş de circa 30.000 de locuitori. „Pentru Japonia, e ca un sat, pentru România e un oraş mare. M-am putut bucura de natură din belşug şi pot să spun că am avut o copilărie fericită”, spune Katsutaro.

Lui Katsutaro i-a plăcut foarte mult muzica şi spune că a cântat mult în copilărie, împreună cu prietenii din zonă. „Am avut ambiţia să fim muzicieni profesionişti şi de asta am plecat în America la vârsta de 19 ani”, spune japonezul.

Renegat de familia sa

Chiar dacă s-a născut în familie de budişti, la 16 ani a luat decizia de a se converti la creştinism. Spune că nu a înţeles credinţa budistă, iar creştinimsul a avut mai mult sens pentru el. Singura din familie cu care a păstrat legătura a fost mama sa, familia renegându-l complet după moartea ei, în martie 1992.

A vrut să devină compozitor şi a avut norocul să intre la Conservatorul din Boston, Massachusetts, unde a plecat singur, la vârsta de 19 ani. „La început a fost destul de greu, că nu am vorbit foarte bine engleză. Dar totuşi, am studiat cam trei ani şi jumătate şi am simţit că acolo sunt nişte prejudecăţi şi pentru a fi muzician acolo trebuie să fi mai mult decât cântăreţ bun, adică era nevoie de pile şi relaţii”, spune Katsutaro.

A ales România

Spune că Dumnezeu i-a deschis altă carieră şi din 1991 a ajuns la Seminarul Teologic din Boston. „Prieteni de la biserică m-au chemat să vin cu ei să vizitez Europa de Est. În iulie 1991, timp de trei săptămâni, am fost în România, Ungaria şi Iugoslavia. Cel mai mult m-a impresionat România”, spune japonezul. Până în 1994, când a absolvit seminarul, Katsutaro s-a întors în fiecare vacanţă în România, unde s-a mutat definitiv în octombrie ’94.
 
Între credinţă şi cultură

A înfiinţat la Cluj organizaţia „Vântul Evangheliei”, prin care a ajutat la construirea a peste 20 de biserici baptiste în jurul Clujului, atât cu construcţia propriu-zisă, cât şi cu materiale. Pentru acestea, a obţinut fonduri din Statele Unite şi Japonia.
Primele activităţi ale Cercului Prietenii Japoniei au început în 1997, când a fost invitat să le dea unor copii lecţii de cultură japoneză.

Evenimentele s-au extins încet la Şcoala David Prodan, unde Katsutaro i-a învăţat pe copii cântece şi basme japoneze, limba japoneză, origami şi multe altele. „Din anul 2001, am acumulat atât de multe activităţi încât am hotărât să închiriem un spaţiu la Muzeul de Artă, unde am organizat, prima ediţiei a expoziţiei «Zilele Culturii Nipone». Treptat s-a transformat în festivalul cu acelaşi nume, iar în luna noiembrie anul acesta va fi cea de-a noua ediţie”, spune Katsutaro.

Profil
Născut la 11 iunie 1968, în Tokyo, Japonia

Studii
Conservatorul din Boston, Massachusetts
Facultatea de Teologie din Boston

Experienţă
Preşedintele Cercului Prietenii Japoniei

Familie
Căsătorit

Întrebare şi răspuns

Ce pregătiţi pentru ediţia din acest an a „Zilelor Culturii Nipone” ?


K.K.: Avem expoziţii, ca şi anul trecut, avem concertul împreună cu cei de la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Sper să avem câţiva musafiri din Japonia, am vrea să chemăm mai mulţi participanţi de la mai multe şcoli, împreună cu gazdele, Şcoala David Prodan. Încă nu sunt stabilite detaliile, dar credem că o să avem şi simpozioane cu experienţe din Japonia sau din cultură, ca şi anul trecut.

Ce-i place
„Îmi place să cânt, la chitară, la orgă. Odată am visat să devin muzician, dar când vreau să mă relaxez, iau chitara şi cânt. Îmi place şi să călătoresc, ceea ce trebuie să fac mult în activitatea mea şi îmi place să mă duc la băi, în Ungaria şi la Băile Felix”.

Ce nu-i place
„Nu prea am ceva ce să nu îmi placă. Îmi place să trăiesc, îmi place veselia, nu sunt foarte multe lucruri de care să spun că nu-mi plac. Poate că nu-mi place traficul din Cluj, stresul oraşului când nu merg treburile, când stagnează”, spune Katsutaro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite