Jurnalistul care a murdărit Clujul: „Nu sunt ghidul turistic al oraşului. Am prezentat ce am văzut, iar pozele nu mint”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Heiko Ostendorp, jurnalist la tabloidului elveţian Blick, susţine că e surprins de reacţia de indignare a cititorilor din România ca urmare a publicării articolului în care „prezintă cele două feţe ale Clujului”

Jurnalistul în vârstă de 31 de ani a acordat un scurt interviu ziarului „Adevărul de Seară”, în care a precizat care au fost motivele pentru care a comparat municipiul Cluj-Napoca cu Mexico City.

Reporter: Ce aţi văzut în Cluj?

Heiko Ostendorp: Am văzut două părţi diferite ale oraşului. După cum am scris şi în articol, am văzut un oraş cu mulţi studenţi şi, pot spune, chiar foarte drăguţ în centru. De asemenea am mai văzut şi un loc în care oamenii trăiau în sărăcie şi era foarte urât. Aici mă refer la Pata Rât. Am prezentat aceste două părţi în articol pentru că meseria mea e să documentez materialele de presă.

R.: Cum vedeţi reacţia cititorilor clujeni referitoare la articolul în cauză?

H. O.: Nu am avut intenţia să supăr pe nimeni. Dacă veţi citi articolul cap-coadă, veţi vedea că am prezentat în egală măsură şi partea bună a oraşului.

R.: De ce comparaţi oraşul cu Mexico City?
H. O.: Când am vrut să facem un tur al oraşului, i-am spus taximetristului să ne plimbe atât în locurile frumoase, cât şi părţile mai urâte. Cand am ajuns la Pata Rât, taximetristul ne-a spus că acest loc are porecla de „Mexico City”. Excursia noastră a început din faţa hotelului Belvedere, un loc foarte frumos, de altfel. După ce am vizitat centrul, am ajuns în Pata Rât, un loc care m-a şocat pentru că era ca în Africa de Sud, în suburbiile Cape Town. Sunt surprins că oamenii au citit doar lucrurile urâte din articol.

R: Care crezi că va fi impresia lăsata conaţionalilor tăi privind oraşul, după citirea articolului?

H. O.: A fost intenţia mea să scriu acest material. În Elveţia oamenii nu ştiu mare lucru despre ce se întâmplă în această parte a Europei. Dacă mă întreabă dacă merită să vină la Cluj, aprob fără nicio rezervă. M-am simţit şi încă mă simt în siguranţă în Cluj-Napoca. De altfel, nu puteam prezenta în articol doar partea frumoasă a oraşului pentru că nu sunt angajat ca ghid turistic al oraşului. Pozele apărute în ziar nu mint.

Vezi cum a prezentat jurnalistul elveţian Clujul, în articolul publicat în Blick.


R.: Cum ai ajuns la concluzia că „apa caldă şi curentul reprezintă un lux“ în acest oraş?

H.O.: Am fost acolo (Para Rât – n.r.) şi am văzut acest lucru, dar doar în acea parte a oraşului.

R.: Ce ţi-a plăcut şi ce te-a şocat în Cluj?

H.O.: Parcul şi zona Belvedere unde ai parte de o imagine frumoasă asupra oraşului. De asemenea oamenii mi-au părut foarte prietenoşi şi calzi. A fost foarte greu de suportat ceea ce am văzut la Pata Rât. Voi aţi fost acolo să vedeţi cum e? Presa din România cum descrie locul? Doar nu scrieţi că e frumos...

R.: Te-ai simţit vreun moment în nesiguranţă aici?

H.O.: Nici o clipă nu m-am simţit nesigur în acest oraş. În Cape Town, într-adevăr au fost momente, însă nu şi la Cluj.

R.: De ce ai publicat doar imagini în care prezinţi mizeria, nu şi cele cu centrul oraşului?

H.O.: Au apărut imagini şi cu Clujul văzut de pe Belvedere, dar şi una cu Opera din centru. Eu am trimis mai multe imagini, însă redacţia le-a selectat pe cele care au apărut. Ziarul nostru este un tabloid. Ştii, trebuie show...

R.: Administraţia locală ar putea deschide un proces Blick-ului pentru acest material. Cum vezi această acţiune?

H.O.: Chiar nu ştiu de ce oamenii au citit doar partea urâtă despre Cluj din articol. Sunt surprins să aud acest lucru.

Heiko Ostedorp a devenit licenţiat în jurnalism în anul 2002. Ulterior a lucrat la publicaţiile germane Sportbild şi Bild, iar din 2008 este ziarist sportiv al tabloidului Blick.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite