Jurnalist egiptean: „Voi l-aţi schimbat doar pe Ceauşescu, noi pe Mubarak şi toţi ai lui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un jurnlaist egiptean stabilit la Cluj a vorbit studenţilor despre cât de grea era viaţa în ţara piramidelor, sub regimul Mubarak. Jurnalistul egiptean de opoziţie Aly Elbark a făcut aseară o paralelă între evenimentele din România din 1989 şi recenta schimbare de regim din Egipt.

„Noi l-am schimbat pe Mubarak şi pe toţi ai lui, voi l-aţi schimbat doar pe Ceauşescu şi pe Elena, iar oamenii lor sunt miniştrii voştri de acum“. Este declaraţia unui jurnalist egiptean, mutat definitiv la Cluj, din octombrie 2010. Aly Elbark (39 de ani) spune că nu a putut participa la revoluţia din ţara sa, fiind proaspăt mutat la Cluj, însă când era în Egipt a fost arestat de nenumărate ori în cei 16 ani cât a fost jurnalist în ţara sa, pentru că a scris, întotdeauna, ce a gândit despre regimul Mubarak. „De două ori au încercat să mă omoare, iar ziarul la care scriam a fost închis, angajaţii daţi afară, pentru că am avut curajul să critic puterea“, povesteşte jurnalistul.

Spune că soţia sa l-a văzut cu lacrimi în ochi pentru că nu a putut fi alături de rudele sale din Egipt, în timpul revoluţiei, să participle şi el la ceea ce-şi dorea demult, schimbarea regimului. El a relatat studenţilor clujeni care participau aseară la o prelegere despre revoluţiile din Africa şi Orientul Apropiat care sunt motivele pentru care egiptenii s-au revoltat împotriva puterii. „Eram 90 de milioane de sclavi care serveau cam 1.000 de lideri. Avem noi o zicală, potrivit căreia dacă ţii un câine flămând, te va urma. Nu pot spune că neapărat foamea i-a scos pe oameni în stradă, ci mai degrabă lupta pentru demnitate“, a spus jurnalistul.

El a povestit că cetăţenii erau controlaţi şi şantajaţi ca să „stea la locul lor“. În plus, corupţia era la cele mai înalte cote. „Au existat cazuri de egipteni care au trebuit să  dea şpagă salariul pe un an, doar ca să fie angajaţi pe un anume post“, a mai dezvăluit Aly.

Învaţă limba română la Şcoala Bob

Sătul de nedreptăţile din ţara sa, Aly s-a mutat definitiv în România, la Cluj, de unde ar fi trebuit să coordoneze echipele din România şi Bulgaria ale unei televiziuni care urma să fie lansată. Însă, din cauza evenimentelor din Egipt, această lansare a fost amânată. S-a căsătorit cu o româncă şi are acum doi copii, dintre care cel mic este născut chiar de Ziua României, 1 Decembrie. Acum jurnalistul îşi caută un loc de muncă, pentru a-şi putea întreţine familia. „E greu, pentru că eu nu vorbesc nicio limbă latină. De abia acum învăţ româneşte. Fac nişte cursuri la Şcoala «Ioan Bob»“, spune Aly. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite