Judecătoria Oradea obligă E-On Gaz la despăgubiri de milioane de euro pentru locatarii E 24, blocul din Zalău distrus în explozia de acum 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de luptă în intanţă, locatarii fostului bloc E 24, distrus în explozia din 14 septembrie 2007, au câştigat prima bătălie împotriva E-On Gaz. Judecătoria Oradea a decis în această după-amiază în favoarea locatarilor, obligând E-On la plata unor despăgubiri materiale şi morale importante.

 Angajaţii din Zalău, condamnaţi la închisoare

De asemenea, decizia de astăzi dispune pedeapsa cu închisoarea pentru doi dintre angajaţii E-On din Zalău, alţi patru fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare, pentru că, după cum se arată într-un comunicat de presă al judecătoriei, „instanţa a stabilit că vinovate de producerea evenimentului sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului”. Cei şase inculpaţi în acest dosar sunt Vâlcu Ionel Petruţ, Şuteu Ovidiu Ioan, condamnaţi cu executare, şi Cojan Ioan, Nerţan Silviu, Hidan Marius Mihai, Cosma Alexandru, condamnaţi cu suspendare.

Avocatul E-On, Eugen Iordăchescu: "Halucinantă hotărâre! Facem recurs"

 Sentinţa instanţei orădene nu este, însă, una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare.
Potrivit declaraţiilor avocatului familiilor din E 24, Andrei Ileciu, hotărârea de astăzi este cel mai important pas făcut în acest proces. „La modul în care au decurs lucrurile până acum, la felul în care reprezentanţii şi avocaţii E-On au tergiversat lucrurile în acest proces, mă aştept să facă recurs”, spune avocatul. De altfel, avocatul care a reprezentant compania E-ON în acest proces, clujeanul Eugen Iordăchescu, ne-a declarat imediat după pronunţarea sentinţei că va face recurs. „Hotărârea instanţei din Oradea nu este nici legală, nici temeinică. Despăgubirile morale sunt stabilite în mod nejustificat. Nici când au murit peste 200 de persoane, la Lockerbie, nu s-au dat asemenea despăgubiri. Halucinantă hotărâre”, precizează avocatul.

100 de euro pe zi, daune morale


Potrivit minutei sentinţei de azi, pusă la dispoziţie de Judecătora Oradea, instanţa a dispus plata unor daune morale de 100 de euro pe zi pentru fiecare din cei 35 de adulţi care au avut de suferit de pe urma exploziei, din momentul producerii evenimentului şi până la plata acestor daune. Chiar dacă plata s-ar face în acest zile, suma rezultată pentru o persoană ar depăşi pragul de 100.000 de lei. Pentru copii, 30 la număr, daunele morale prevăzute sunt de 50 de euro pe zi.

CITEȘTE AICI SUMA DESPĂGUBIRILOR ACORDARE PROPRIETARILOR DIN BLOCUL DISTRUS DE EXPLOZIE

De asemenea, pentru familiile care au pierdut membri în explozie, precum şi pentru persoanele care au fost rănite, sunt prevăzute alte despăgubiri morale, în sume ce variază 15.000 şi 150.000 de euro.


Despăgubiri pentru apartamente


Pentru cele 19 apartamente distruse în deflagaraţie, sentinţa prevede despăgubiri materiale cuprinse între 67.000 de lei şi 222.000 de lei pe persoană adultă, plus o sumă cuprinsă între 2.500 de lei şi 15.000 de lei pentru fiecare copil. Avocatul Andrei Ielciu ne-a explicat că diferenţele de sumă sunt rezultate din numărul proprietarilor (acolo unde este un singur proprietar suma este mai mare, iar acolo unde sunt doi – soţi – suma este mai mică, pentru că primesc amândoi), dar şi din bunurile avute în locuinţe în momentul exploziei, acestea făcând, şi ele, obiectul despăgubirii.
Este prevăzută şi plata chiriei pe care aceste familii au trebuit să o plătească din 2007 încoace, dar şi plata cheltuielilor pe care Primăria Zalău le-a avut cu demersurile pentru evacuarea zonei afectată de explozie. Despăgubiri sunt stipulate şi pentru spitalele în care au fost trataţi locatarii răniţi şi pentru Serviciul de Ambulanţă, care i-a transportat.

La plata tuturor acestor despăgubiri sunt obligaţi cei şase angajaţi ai E-On Gaz din Zalău, găsiţi vinovaţi de instanţă, împreună cu compania. În sentinţă se arată că o parte din despăgubiri, mai exact 500.000 de euro, o va plăti o firmă de asigurare, pentru diferenţă fiind pus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale celor şase. Suma totală de plată în acest caz se ridică la câteva milioane de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite