Magistrat la Curtea de Apel Cluj, prins că şi-a ajutat soţia în cazul pe care îl judeca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Gabriel Năsui riscă, dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, chiar şi excluderea din magistratură.
Judecătorul Gabriel Năsui riscă, dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, chiar şi excluderea din magistratură.

Judecătorul Gabriel Năsui va fi verificat de inspectori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia CSM survine după ce Năsui a judecat şi admis o cerere de preschimbare a termenului, făcută de societatea în care soţia magistratului este acţionară.

Dosarul judecat de Gabriel Năsui la începutul lunii aprilie, în ziua în care a fost depusă şi cererea de preschimbare a termenului, a avut ca obiect „opoziţia la executare", firma soţiei judecătorului fiind chiar contestatarul, informează site-ul lumeajustitiei.ro.

CSM s-a autosesizat

În conformitate cu articolul nr. 5 din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, Gabriel Năsui nu ar fi avut voie să judece acest caz, fiind obligat să se abţină de îndată. Legea spune că „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii" (alin. 2, art. 5, Legea 303/2004).

Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, a confirmat pentru „Adevărul de Seară" implicarea în acest caz. „Ne-am autosesizat în urma materialului publicat pe lumeajustitiei.ro. Până aseară, în jurul orei 20.00, nu se înregistrase nicio sesizare din partea Colegiului de Conducere a instanţei clujene. Noi începem procedura de verificare a aspectelor conţinute în acel articol", a explicat Prejmereanu.

Judecătorul riscă excluderea din magistratură

În cazul în care acuzaţiile care i se aduc judecătorului clujean se dovedesc a fi adevărate, acesta încălcând dispoziţiile legale privind incompatibilitatea, Gabriel Năsui riscă sancţiuni disciplinare care pot merge până la exluderea sa din magistratură. „Am mai avut cazuri asemănătoare şi în trecut. Desigur, sancţiunea pe care o decidem noi poate fi atacată", a completat purtătorul de cuvânt al CSM.

„Este un act de răzbunare!"

Gabriel Năsui a refuzat să comenteze pe marginea acuzaţiilor care i se aduc. „Câtă vreme procesul este pe rol, nu comentez nimic, pentru că orice precizare ar constitui o presiune în plus pentru completul care judecă acest caz. După finalizarea procesului, voi face şi declaraţii", a spus magistratul clujean. Totuşi, în opinia acestuia, acuzaţiile care i se aduc vin ca urmare a unor încercări de răzbunare împotriva familiei sale. „Nu spun mai multe, dar este un act de răzbunare! Este vorba de un proces care se judecă din 2004, iniţiat şi derulat în baza unor bilete la ordin. Eu am fost desemnat în mod aleator să mă ocup de dosar, iar chiar a doua zi m-am retras", a adăugat Năsui. Totuşi, în ziua în care a fost depusă cererea de preschimbare a termenului de judecată (din data de 9 septembrie în 6 mai 2011), respectiv în 1 aprilie 2011, Gabriel Năsui a dat câştig de cauză societăţii Bogdi SRL, în care este acţionară soţia sa, Bogdana Năsui.

Gabriel Năsui a scos o carte despre malpraxis

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite