JURNAL DE CRIZĂ. ZIUA 14. Mâncare pentru două săptămâni cu 90 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un weekend presărat cu petreceri şi concerte, la care băieţii au intrat cu ajutorul banilor adunaţi din bacşişuri sau câştigaţi la poker, a venit vremea unui greu început de săptămână.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Andrei a făcut cumpărăturile. După ce a umplut coşul la supermarket, şi-a propus ca din alimentele pe care a plătit aproape 90 de lei să trăiască până la finele proiectului, adică încă două săptămâni. E greu de crezut că acesta se va descurca doar cu câteva grame de parizer, salam, puţină telemea, brânză de burduf şi cele câteva conserve şi paste rămase de săptămâna trecută.

„Am mers în Piaţa Mihai Viteazul şi de acolo am luat autobuzul spre supermarketul Cora (gratis). Am luat un cărucior şi am început să-l umplu. Am luat de toate, de la fructe, la salam, brânză, ciocolată. Total: 86,67 de lei. Oricum, eu zic că mâncarea asta îmi va ajunge până la sfârşitul proiectului“, spune Andrei.

„Din ce am cumpărat în primele 14 zile mai am trei ouă, două conserve de peşte, un kilogram de făină de mălai, paste făinoase. Mă descurc, iar cu ce am luat azi clar nu mai trebuie să fac aprovizionarea săptămâna viitoare“, crede studentul.

Banii nu ajung pentru un telefon mobil

După ce zilele trecute a început să tragă câteva concluzii referitor la problemele cu care se confruntă cei care trăiesc din bani puţini, Andrei a povestit, ieri, că un salariu minim pe economie nu-ţi permite să ai abonament la telefonul mobil.

„Toate companiile mari au oferte doar pentru clasa de mijloc. E clar că un om care trăieşte cu salariul minim nu îşi permite un abonament la mobil, nici măcar cartelă. Chiar pe aia dacă şi-o cumpără o încarcă doar la finalul perioadei de graţie, ca să-şi mai poată păstra numărul de telefon“, descrie studentul.

Cât despre internet nici nu se pune problema. „Clar că asta lipseşte din casele celor care câştigă 461 de lei pe lună. Oare câţi dintre ei au un calculator? Accesul la informaţie pentru categoria asta socială se face, iarăşi, foarte greu,  pentru că mulţi nu au un abonament cablu TV şi preferă să utilizeze o antenă de cameră cu care recepţionează doar câteva posturi, printre care TVR 1, 2, poate Pro TV şi eventual Antena 1. Canalele de ştiri sunt un lux pentru ei“, susţine Andrei, adăugând că ar trebui făcute pachete speciale pentru cei cu venituri sub medie.

„Dar şi veniturile trebuie verificate, pentru că în România se fură ca în codru şi sunt mulţi care au salarii decente, dar îşi pot «fabrica» adeverinţe din care să reiasă faptul că ei trăiesc cu mai puţin şi tot acolo ajungem“, încheie studentul.

Bugetul la finalul celei de-a 14-a zi al lui Andrei: 142,28 de lei.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite