„Gemenii“ CFR-ului, Jorge Costa şi Jaime Magalhaes: „Am venit la Cluj ca să batem tot, să fim primii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu amplu, cei doi tehnicieni portughezi şi-au expus viziunea despre fotbal, inspirată de anii în care au lucrat cu Bobby Robson şi cu Jose Mourinho. Sunt ca doi fraţi. Deşi Costa e mai mic cu nouă ani decât Magalhaes şi aspectul fizic diferă, cei doi au avut un traseu asemănător ca jucători, iar acum sunt colegi şi ca antrenori. 

„Adevărul": Aţi jucat câte 15 ani la Porto. Care a fost secretul longevităţii?

Jorge Costa: Nu e niciun secret. Totul depinde de felul în care vezi fotbalul şi cât de mult eşti dispus să munceşti. Am avut nenumărate oferte de a pleca, dar am considerat de fiecare dată că trebuie să joc mai mult, mai mult şi mai mult acolo. Am avut posibilitatea de a pleca la Bayern sau Barcelona, dar de fiecare dată mi-am dorit să rămân.

Jaime Magalhaes: Cine se naşte la Porto şi vrea să facă fotbal nu se poate gândi la altceva decât la FC Porto. Face parte din cultură să nu vrei să joci nicăieri altundeva. Este un club extraordinar, unde ai toate condiţiile. Nici nu m-am gândit vreo clipă că altundeva mi-ar putea fi mai bine. E ca şi cum am vorbi despre echipele din Cluj şi din Bucureşti. Eu, dacă sunt jucător la Cluj, nu am cum să plec la Bucureşti, pentru că iubesc prea mult acest oraş.

Aţi lucrat cu Bobby Robson şi cu Jose Mourinho. Cum vi s-a părut fiecare?

J.C: Eu am cunoscut cele mai mari succese sub comanda lui Mourinho. Aici putem discuta de două lucruri, de cum este el ca antrenor şi ca om. Despre primul aspect, nu sunt multe de spus, toată lumea a văzut ce a realizat în fotbal şi cât de mare antrenor este. În ceea ce-l priveşte pe omul Mourinho, eu ştiu că atunci când eram jucător, era foarte aproape de noi. Ne înţelegea perfect şi ştia cum şi ce să vorbească cu fiecare dintre noi. Nu există o «filosofie Mourinho», să ne înţelegem. Mie mi-a făcut o deosebită plăcere să muncesc cu un asemenea om, am învăţat enorm de la el, dar am şi eu personalitatea mea, felul meu de a vedea fotbalul.

J.M: Este un privilegiu de nedescris să fii antrenat de un nume precum Bobby Robson. A fost o personalitate uriaşă, un antrenor foarte mare, despre care cuvintele sunt de prisos. A demonstrat la fiecare echipă pe care a pregătit-o ce poate. Am învăţat de la el o groază de lucruri. Când eram jucător, nu-mi aduc aminte două antrenamente care să fi fost la fel, de fiecare dată făceam altceva. Pur şi simplu, ne impresiona cu varietatea gamei de exerciţii pe care o avea. Mergeam la pregătire cu multă curiozitate, să vedem oare ce ne mai învaţă. Normal că şi eu am aceeaşi filosofie despre fotbal ca Mourinho şi ca Robson. La fel ca şi Jorge, am jucat împreună şi normal că ne-au influenţat cariera.

Maria Costa s-a mutat la Cluj, alături de Jorge 

Ce ne spuneţi despre România, jucătorii români, echipele de la noi?

J.C: Cunosc mulţi fotbalişti din campionatul intern, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Cel mai important este că îi cunosc pe toţi jucătorii de la CFR Cluj. În acest moment, fotbalul românesc nu stă foarte bine, echipa naţională are şanse mici de calificare la Euro 2012, la fel ca şi echipele de club care vor juca în competiţiile europene. Nu au şanse mari să ajungă departe pentru că e greu să se bată cu adversari precum Barcelona, Real Madrid sau Manchester, care au bugete imense, de zeci de milioane de euro.

J.M: Ştiu că Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, cu un an înainte să câştigăm noi cu Porto, dar nu-mi aduc aminte foarte multe lucruri despre jucătorii români, decât că au câştigat finala în faţa Barcelonei, la penalty-uri. De-a lungul timpului am auzit de mai mulţi fotbalişti români, dar sincer nu aş putea să-mi amintesc unul care a jucat în acele vremuri.

Cum aţi ajuns să colaboraţi ca tehnicieni?

J.C: Am fost colegi la Porto timp de trei ani, dar suntem prieteni de mult. Ne ştim de foarte mulţi ani, dar este prima oară când muncim ca antrenori pentru acelaşi scop, aici la Cluj. Nu mă întreba cine are ultimul cuvânt între mine şi Jaime, lucrăm în echipă şi luăm decizii împreună.

J.M: Avem aceeaşi filosofie despre fotbal. Ne-au inspirat de-a lungul timpului aceiaşi antrenori, muncim pe acelaşi principiu. A contat mult faptul că am fost colegi ca jucători şi am considerat că putem colabora şi ca tehnicieni. Ambii avem mentalitate de învingători, ne propunem mereu să fim primii.

Poate câştiga peste un milion de euro

Clujenii i-au „ademenit" pe cei doi portughezi cu salarii foarte bune, dar şi cu prime de obiectiv consistente. Jorge Costa încasează 250.000 de euro pe an din contract, însă grosul banilor poate veni dacă îşi va atinge obiectivul. Titlul de campion cu CFR îi poate aduce lusitanului 300.000 de euro ca bonus, iar calificarea în grupele Ligii Campionilor nu mai puţin de jumătate de milion de euro.

"Fotbalul românesc nu stă foarte bine, echipa naţională are şanse mici de calificare la Euro 2012, la fel ca şi echipele de club care vor juca în competiţiile europene.''
Jorge Costa antrenor principal CFR Cluj

''Robson ne impresiona cu varietatea gamei de exerciţii pe care o avea. Mergeam la pregătire cu multă curiozitate, să vedem oare ce ne mai învaţă.''
Jaime Magalhaes antrenor secund CFR Cluj

Amintiri cu nemţii aroganţi

Secundul CFR-ului, Jaime Magalhaes, a vorbit pentru „Adevărul" despre două episoade care i-au marcat cariera impresionantă de jucător:
- Prima finală europeană cu Porto, în 1984 - „Am jucat contra celor de la Juventus în Cupa Cupelor, cu trofeul pe masă. Italienii aveau o generaţie de aur, cu Rossi, Boniek şi Platini, o echipă absolut senzaţională. Erau peste noi din toate punctele de vedere, dar am jucat un fotbal excelent şi am pierdut greu, cu 1-2".
- Cupa Campionilor Europeni, cucerită în 1987- „Bayern München, împotriva căreia am jucat finala, era o echipă mare, arhicunoscută la nivel internaţional, în timp ce noi porneam clar cu şansa a doua. Porto nu reprezenta nimic pe vremea respectivă. Era doar o formaţie micuţă. Nemţii ne priveau de sus, nici nu puteau să-şi imagineze că vor pierde împotriva noastră. Erau plini de ei, aroganţi, dar după meci au plecat capul, am câştigat cu 2-1 şi am devenit campionii Europei".

Jaime Magalhaes

- Are 49 de ani.
- Ca mijlocaş dreapta, a evoluat 15 ani la Porto, pentru care a înscris de 30 de ori în 276 de partide.
- A câştigat 20 de trofee cu Porto: şapte titluri de campion al Portugaliei, patru Cupe ale Portugaliei, şase Supercupe ale Portugaliei, Cupa Campionilor Europeni (1986-1987), Supercupa Europei (1987), Cupa Intercontinentală (1987).
- Are 20 de selecţii pentru naţionala Portugaliei.
- A participat la Campionatul Mondial din 1986.
- A fost nominalizat de ziarul „Record" printre cei mai buni 100 jucători portughezi ai tuturor timpurilor.

„Soţia mea a acceptat imediat România"

Noul antrenor principal al CFR, Jorge Costa, a vorbit şi despre:
n Familie - „Soţia mea nu a fost greu de convins să vină în România, a mai trecut prin astfel de experienţe în Anglia şi în Belgia, pe vremea când eram fotbalist. Am trei copii, doi mai mici, care nu aveau foarte multe de spus despre mutarea noastră în România, iar cel mare are zece ani. A fost nevoit să-şi lase prietenii din Portugalia, viaţa de acolo, dar nu a fost foarte dificil să facă acest pas. Acum e aici şi-i place foarte mult".

- Obiectivele ca antrenor - „Atât timp cât am jucat fotbal, mereu mi-am propus să fiu cel mai bun, să nu dezamăgesc pe nimeni şi să-mi ajut echipa să atingă marea performanţă. Am reuşit, am câştigat cam tot ce se putea. Ca antrenor, mai puţin. Deocamdată, sunt la început de drum, dar singurul meu gând este să fac performanţă".
- Numărul mare de jucători portughezi din Liga I
- „Majoritatea fotbaliştilor portughezi care aleg să vină în România o fac pentru că aici câştigă mult mai mulţi bani decât în Portugalia".

Jorge Costa

- Are 40 de ani.
- A evoluat 15 ani la FC Porto fiind fundaş central.
- A câştigat 24 de trofee cu Porto: opt titluri de campion al Portugaliei, cinci Cupe ale Portugaliei, opt Supercupe, Cupa UEFA (2002-2003), Liga Campionilor (2003-2004), Cupa Intercontinentală (2004).
- A câştigat Campionatul Mondial U-20, în 1991
- A participat la Campionatul European din 2000 şi la Campionatul Mondial din 2002.
- Are 50 de selecţii la echipa naţională, pentru care a marcat de două ori.
- A antrenat: Braga, Olhanense şi Academica, toate din Portugalia.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite