Cluj: Un pictor apreciat în Italia şi-a deschis un studio la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Un pictor apreciat în Italia şi-a deschis un studio la Cluj
Cluj: Un pictor apreciat în Italia şi-a deschis un studio la Cluj

Italianul Robert Bosisio, educat în Austria şi Germania, s-a îndrăgostit de Cluj, unde a inaugurat un studio pe care îl pune la dispoziţia pictorilor.

Citeşte şi
Primul „mall” cultural din România la Cluj


Pictor apreciat în Germania sau Statele Unite, Robert Bosisio a decis să deschidă la Cluj, în cadrul centrului cultural Fabrica de Pensule, un atelier unde să le ofere tinerilor artişti atât posibilitatea de a lucra, cât şi de a învăţa meserie de la pictori de peste hotare.

„De ce aici? Motivul e cât se poarte de simplu: au venit la mine, în Italia, mulţi artişti tineri, foarte buni. În plus, am prieteni foarte buni de aici, precum pictorul Radu Comşa sau Daria Pervain, cea care a lansat galeria clujeană Sabot. Am cunoscut-o, am văzut o expoziţie la Sabot şi pur şi simplu m-am îndrăgostit de munca ei”, afirmă pictorul italian, care s-a îndrăgostit şi de Cluj.

„Am venit pentru prima dată aici în urmă cu un an şi jumătate. E un oraş foarte frumos”, spune Robert Bosisi. Chiar şi aşa, e decis să nu petreacă aici decât timpul necesar pentru a-şi îndeplini proiectele. „Nu mă voi muta aici. Am familie în Italia. Cel mai probabil, voi veni la Cluj o dată la două săptămâni, pentru a lucra cu tinerii artişti. Îmi place mult ideea de a-i ajuta, mai ales că şi eu am avut parte de sprijin”, a mai mărturisit italianul.

Lucrări de 15.000 de euro

Printre cei care i-au îndrumat paşii s-a numărat chiar Wim Wenders, cel care a realizat documentarul „Buena Vista Social Club“, prin intermediul căruia interpreţii cubanezi au devenit celebri în întreaga lume.

„E unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. De asemenea, e şi principalul colecţionar al lucrărilor mele. Mi-aş dori mult să îl aduc aici şi cred că o să şi reuşesc”, spune Robert, care mărturiseşte că a ştiut dintotdeauna că va fi pictor: „Ţin minte că eram la grădiniţă şi am fost întrebat ce vreu să devin. Răspunsul meu a fost simplu: pictor“.

Italianul mai afirmă că, în ciuda crizei, reuşeşte să se întreţină din lucrările sale, care prezintă în principal interioare de clădiri. „Pot spune că trăiesc chiar bine din lucrările mele.Au fost expuse peste tot în lume: în Germania, în Elveţia, în SUA. Preţurile sunt între 2.000 şi 15.000de euro”, povesteşte Robert. Cât despre lucrarea care îi este cel mai aproape de suflet, e categoric, spunând că nu contează valoarei ei financiară: „De fiecare dată, ultima e cea mai importantă”.


Te-ai gândit vreodată să predai arta?
Chiar am făcut-o la unele şcoli de vară. Şi mi-ar plăcea mult să lucrez cu tinerii artişti de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj. 

Cum sunt artiştii români?
Momentan, consider că sunt unii dintre cei mai buni din lume. Nu ştiu exact de ce, dar au cu toţii au ceva special şi apreciez mult la ei faptul că privesc mereu spre viitor, spre deosebire de noi, vesticii, care avem de păstrat un anume statut. Şi mai îmi place mult la ei faptul că sunt prieteni între ei, că se sprijină. Am remarcat asta mai ales la clujeni.


Ce-i place

„Să fac vin. Şi chiar fac, în Italia. Se cheamă «Solaris» şi e vinul european produs la cea mai mare altitudine. E mai mult un hobby decât o afacere”, mărturiseşte Robert.

Ce nu-i place
„Urăsc să fiu prezent la vernisajele expoziţiilor mele. Mă simt de fiecare dată ca şi cum aş fi dezbrăcat. Cred că picturile ar trebui să vorbească la astfel de evenimente, nu artiştii”, afirmă italianul.


Profil
Născut: 23 august 1963, Trodena (Italia)
Studii: pictură, la Viena şi Berlin
Familie: divorţat, un copil


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite