VIDEO Istoricul Marius Oprea: „Fără clujeni nu m-aş fi putut descurca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Oprea a prezentat la Cluj-Napoca filmul „Patru feluri de a muri“
Marius Oprea a prezentat la Cluj-Napoca filmul „Patru feluri de a muri“

Istoricul Marius Oprea, preşedintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, a prezentat ieri la Cluj-Napoca, în sala Club a Colegiului Academic din cadrul UBB" filmul „Patru feluri de a muri" în care se vorbeşte despre acţiunile de descoperire a victimele comunismului din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

Acesta a mai afirmat că nu ar fi reuşit fără sprijinul clujenilor, al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi al UBB-ului. „Fără clujeni nu m-aş fi putut descurca. Nu e o muncă uşoară ceea ce facem noi. Trăim un paradox: suntem fericiţi când găsim un mort. Suntem într-un fel de expediţie, în căutarea poporului pierdut, a coloanei noastre vertebrale", a afirmat Marius Oprea.

Filmul prezentat este unul foarte emoţionant, cu mărturii numeroase de la rudele celor ucişi de comunişti. „Pe tata l-au bătut de i-au spart gâtul. A fost apoi internat, s-a făcut bine şi apoi l-au împuşcat acolo sus, pe Dealu Crucii", spune Marta Toader, fiica lui Dumitru Toader, fost primar în comuna bistriţeană Rebra, ucis de comunişti pe 24 iunie 1949.

Cei prezenţi şi-au putut cumpăra un DVD cu acest film care văzut şi a doua oară şochează prin cruzimea cu care securiştii îi omorau pe cei ce se opuneau regimului comunist şi prin durerea rudelor victimelor care, unele dintre ele, nu doreau decât să aibă şansa să aprindă o lumânare la mormântul celui drag.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite