Işlerul de Dej, vedeta celei mai „bătrâne” cofetării din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche cofetărie din Transilvania funcţionează de aproape un secol şi jumătate în acelaşi spaţiu. La „Lemnul Verde" din Dej, cofetarii coc şi acum prăjituri după reţetele de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Era prin primăvara anului 1862 când doamnele şi domnişoarele şi-au pus cele mai şic rochii cu corset şi, la braţul domnilor sau tinerilor pretendenţi, spilcuiţi şi îmbrăcaţi în cămăşi cu guler înalt, au plecat la pas domol să guste un işler la prima cofetărie din oraş. O deschisese familia Keller chiar în miezul burgului, pe uliţa Czako, denumită aşa după marele dramaturg clujean Sigismund Czako.

Anii s-au rostogolit de atunci cu viteză. Imperiul s-a destrămat, România Mare la fel, dictatura proletariatului a învins iar apoi a fost învinsă, dar cofetăria a rămas neclintită. Nici măcar comuniştii nu au reuşit să-i strice rosturile. Strada poate că nu se mai numeşte Czako ci 1 Mai, dar işlerul, care acum îi delectează pe stră-strănepoţii mai puţin pedanţi ai primilor clienţi, trebuie că are acelaşi gust.

Castanul a dat numele cofetăriei

Unul din clienţii fideli ai cofetăriei este profesorul de istorie, acum pensionat, Francisc Kiss. De ani de zile îşi bea cafeaua aici şi, din deformaţie profesională,  a ajuns să îi cunoască istoria mai bine ca oricine altul. El spune că numele cofetăriei vine de la castanul plantat în curtea cofetăriei în acelaşi an în care s-a turnat fundaţia acesteia şi care, în timp, a ajuns să fie un simbol al oraşului.


image

„Iniţial, numele berăriei şi al cofetăriei care funcţionau aici a fost «Lemnul Mare». Dejenii au schimbat, în urmă cu aproape un secol, numele cofetăriei în «Lemnul Verde», ca un omagiu adus măreţului castan", spune actuala proprietară a cofetăriei, Felicia Trifan. Ea a cumpărat clădirea şi terenul de la ultimul descendent al familiei Fülöp, în anul 1990. „Primăvara, când înfloreşte, castanul oferă un adevărat spectacol celor care trec prin zonă", arată istoricul Kiss.

Destinaţia clădirii nu a fost schimbată în cei aproape 150 de ani decât pentru scurt timp, în anii tulburi de după al doilea război mondial. „A fost o singură pauză, de doi ani, în perioada 1944-1946, când aici şi-a avut sediul Frontul Plugarilor. La acea vreme, nu erau agreaţi boemii care-şi beau cafeaua pe terasa cofetăriei şi puneau ţara la cale, ci proletarii", spune zâmbind Francisc Kiss.

Işlerul de Dej, savurat de toţi ardelenii

Sortimentele de prăjituri pe care marii cofetari maghiari din Dej le-au preparat acum 150 de ani au dus faima singurului laborator de cofetărie dejean în tot Ardealul. „Bunicii mei sunt din Bistriţa. Ţin minte, copil fiind, că veneau la noi, duminicile, ca să savureze celebrul işler de Dej", spune Cristian Nicoară, un dejean de 39 de ani care şi-a făcut şi el un obicei din a-şi bea cafeaua în fiecare dimineaţă pe terasa „Lemnului Verde". „Din fericire, reţetele originale ungureşti s-au păstrat cu sfinţenie. La începutul secolului trecut, cofetarii Feher şi Raff au pus la Dej bazele unei adevărate tradiţii «dulci». Ştia toată lumea că cele mai bune prăjituri se găsesc la «Lemnul Verde»: cremeş, doboş, savarină, spumoasă, işler", subliniază istoricul Francisc Kiss.

Reţetele, păstrate cu sfinţenie

„Noi am preluat afacerea în urmă cu 20 de ani. Nicio clipă nu ne-am gândit să-i schimbăm profilul. Dejenii, şi nu numai ei, erau deja obişnuiţi să găsească, în mijlocul oraşului, cele mai bune prăjituri şi o atmosferă caldă şi primitoare. Cofetăria şi terasa acesteia au devenit locul de întâlnire preferat al dejenilor", spune Felicia Trifan, actualul proprietar. „Am preluat afacerea cu tot cu angajaţi şi cu reţetele păstrate strict secret de-a lungul anilor. La noi, toate prăjiturile se fac manual, de aceea durează mai mult", explică Trifan.

„Chiar dacă am modernizat restaurantul, cofetăria a rămas neschimbată. Sunt mândră că deţin cea mai veche cofetărie din judeţul Cluj şi, din câte ştiu, din întregul Ardeal", mai spune Felicia Trifan.

Clădire cu aceeaşi destinaţie, de 150 de ani

Istoricii de profesie confirmă că „Lemnul Verde" este cea mai veche cofetărie care funcţionează, în acelaşi spaţiu, din Transilvania. „Dejul se mândreşte cu cea mai bătrână cofetărie din această parte a ţării. Din câte ştiu eu, nu există în Transilvania o altă clădire, mai veche, care să fi fost ridicată cu scopul precis ca în ea să funcţioneze o cofetărie", a declarat Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej. „Clădiri mai vechi decât «Lemnul Verde» sunt şi în Dej, şi în Cluj-Napoca, şi în alte oraşe din Ardeal. Dar a noastră este cea mai veche în care a funcţionat fără întrerupere o cofetărie", subliniază şi Francisc Kiss.

Afacere de familie

Conform documentelor vremii, după familia Keller cofetăria a intrat în posesia familiei Kovách. „Proprietar a fost chiar fratele ilustrului Kovách Aladár, dejeanul care a ajuns să conducă Teatrul Naţional Maghiar din Budapesta", mai povesteşte profesorul de istorie. De la familia Kovách, cofetăria a ajuns la o altă familie de evrei maghiarizaţi, Fülöp, care a deţinut-o până după al doilea război mondial. După cei doi ani (1944-1946) în care în cofetărie şi-a a avut sediul Frontul Plugarilor, imobilul şi-a reluat funcţiunea iniţială, dar ca întreprindere socialistă. După 1990, clădirea a fost retrocedată ultimului descendent al familiei Fülöp, care a vândut-o actualilor proprietari.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite