Fiul preşedintelui Secţiei Penale de la Tribunalul Cluj a fost reţinut la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul preşedintelui Secţiei Penale din cadrul Tribunalului Cluj, Ioana Boiciuc, în vârstă de 20 de ani, a fost reţinut de DIICOT Sibiu şi este acuzat de infracţiuni informatice. Ionuţ Adrian Dincă a fost reţinut alături de alte două persoane.

Potrivit purtătorului de cuvânt DIICOT, Nadina Spînu, tânărul a fost reţinut în cursul acestei dimineţi. „Acesta este acuzat de infracţiuni informatice, respectiv de faptul că a organizat licitaţii frauduloase pe internet", a declarat Spînu.

Ionuţ Dincă a fost reţinut de procurorii DIICOT Sibiu pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în acest dosar au fost reţinute trei persoane, între care fiul preşedintelui Secţiei penale a Tribunalului Cluj. Cele trei persoane sunt cercetate într-un dosar instrumentat de Biroul DIICOT Sibiu în care, în urmă cu două săptămâni, au fost audiate alte persoane din mai multe judeţe, pentru fraude informatice. Persoanele respective sunt din Sibiu, Vâlcea, Alba, Mureş, Cluj şi Bucureşti, la fel şi victimele din dosar, informează Mediafax. Potrivit surselor citate, prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT Sibiu, au făcut, în iulie, 14 percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi în Bucureşti, pentru a destructura un grup infracţional specializat în fraude informatice, se arăta într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Membrii grupării sunt suspectaţi că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil. Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, aceştia au afişat preţuri atractive şi au convins mai multe persoane să facă transferuri de bani prin Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea şi codul de control al transferului.

Dacă victimele nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului). Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Iniţial, au fost audiate 42 de victime, prejudiciul depăşind atunci 50.000 de euro şi fiind identificaţi 11 membri ai grupării. Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti ai BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Târgu Mureş, SCCO Vâlcea şi SCCO Sibiu, şi cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Serviciului Român de Informaţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite