PORTRET: Ioan Păcurar, managerul din fruntea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Ioan Păcurar
Chestorul Ioan Păcurar

În decursul celor cinci ani de când se află la şefia inspectoratului, chestorul implementează cu succes mai multe proiecte de atragere a fondurilor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de lucru ale poliţiştilor.

Clujeanul Ioan Păcurar s-a născut în urmă cu 50 de ani în Apahida, într-o familie modestă de oameni cu mult bun simţ, de la care şeful IPJ Cluj a şi luat primele lecţii de corectitudine. Înclinaţia pentru Poliţie spune că i-a venit în clasa a III-a. „Pe spatele caietelor desenam mereu puşti şi pistoale. Tata şi-ar fi dorit să fiu inginer pentru că aşa era atunci la modă, dar eu aveam o mai mare înclinaţie spre munca de teren“, povesteşte chestorul.
În 1982, tânăr fiind, Păcurar spune că s-a simţit atras subit de uniforma unui tânăr miliţian. „Era un ofiţer tânăr, frumos şi elegant. În următorul moment am început să mă documentez ce înseamnă să lucrezi la Miliţie. Cu unele lucruri am fost de acord, cu altele nu“, arată chestorul.

Refuzat de Securitate

Ioan Păcurar spune că şi-a depus dosarul pentru a se încadra în structurile Securităţii, însă, în urma verificărilor care au urmat, tânărul a fost declarat respins. „O bunică de-a mea era adepta cultului „Martorii lui Iehova“, religie interzisă în acea perioadă. Acesta e motivul pentru care am fost respins. Ulterior, am dat la Miliţie, însă şi aici am fost respins. Au fost primele lovituri pe care le-am primit“, povesteşte poliţistul.

În 1985, Păcurar a primit un telefon nesperat de la Miliţie şi a fost chemat să urmeze un curs de agent de ordine. „Am patrulat pe jos în jur de 4 luni, după care am continuat să patrulez cu maşina. În 1987 am fost trecut de la ordine publică la circulaţie“, spune chestorul. Revoluţia l-a prins în postul de agent de circulaţie la municipiu. În ’92 a urmat cursurile Facultăţii de Drept, după care, în 1994, a luat concursul pentru trecerea în corpul ofiţerilor. „În 1998 am devenit sublocotenent la compartimentul de prevenire al Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj, aceasta fiind şi perioada cea mai frumoasă din cariera mea. În 2001 am ajuns la Biroul Rutier al Poliţiei Municipiului, după care, în acelaşi an, am câştigat concursul de şef de serviciu de Poliţie Rutieră“, explică Păcurar.
Din 2005, el ocupă funcţia de inspector-şef al IPJ Cluj, având şi gradul de chestor de Poliţie. În toată această perioadă, Păcurar a atras mai multe fonduri în vederea modernizării secţiilor şi posturilor de Poliţie, dar şi a sediului principal al IPJ de pe strada Traian.

Nu uită de unde a plecat

Şeful IPJ Cluj spune că niciodată nu va uita de unde a plecat, respectiv faptul că a început de la munca de teren. „Am o relaţie corectă şi una de la om la om cu colegii poliţişti. Le cunosc greutăţile, atunci când trebuie să-i felicit o fac, iar când e vorba de indisciplină, îi sancţionez. În momentul de faţă pentru a conduce o instituţie trebuie să fii manager. Am venit cu această idee aici“, încheie comandantul.

Ce-i place:
„Îmi place ceea ce fac. De asemenea, îmi place să stau cu familia, deşi acest lucru se întâmplă destul de rar. Îmi place să merg la pescuit cu fiul meu, să citesc şi să ascult muzică“, spune chestorul.

Ce nu-i place:
„Urăsc minciuna şi lipsa bunului simţ, lipsa celor şapte ani de acasă. Am fost crescut într-o familie simplă, fără minciuni, iar la şcoală am avut parte numai de oameni de valoare“, susţine şeful IPJ Cluj.

Întrebări şi răspunsuri:
R.: Care este obiectivul pe care vi l-aţi propus la „cârma“ IPJ Cluj?
I.P.: Să asigurăm ordinea şi siguranţa pentru ca oricine, la orice oră, să se simtă în siguranţă în judeţul Cluj. Următorul obiectiv este să le ofer condiţii de muncă decente poliţiştilor, în special celor din mediul rural.
R.: Multă lume se aşteaptă să plecaţi la Bucureşti. Părăsiţi Clujul?
I.P.: Nu. Dăcă îmi doream să plec, deja eram plecat. Şi eu, ca toţi ardelenii, ţin la locul unde m-am născut. Îmi doresc ca atunci când voi ieşi de aici să ştiu că am reuşit să las ceva bun în urma mea.

Profil:
NĂSCUT: 31.01.1960, Apahida
STUDII: Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir“, licenţiat în Drept UBB Cluj, doctorat în management la FSEGA, dar şi alte studii postuniversitare
FAMILIE: căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite