Intelectualii clujeni cer, într-o scrisoare deschisă, dezbateri privind reamenajarea Parcului Feroviarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de intelectuali clujeni au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor locale şi clubului de fotbal CFR prin care cer consultarea societăţii civile în deciziile care vor fi luate legat de soarta Parcului Feroviarilor.

„Parcul Feroviarilor este al Clujenilor!", asa se numeşte o scrisoare deschisă trimisă de un grup de intelectuali clujeni Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, clubului de fotbal CFR, prin care se cere respectarea cadrului legal și consultarea societății civile în deciziile privind soarta Parcului Feroviarilor. Scrisoarea este semnată de: Adi Dohotaru (istoric). István Szakáts (manager cultural), Eugen Pănescu (arhitect), Norbert Petrovici (sociolog), Corina Bucea (manager cultural), Anca Simionca (sociolog), Irina Zincă (sociolog), Gabriel Bădescu (politolog), Iulia Hurducaș (arhitect).
 „Parcul Feroviarilor, cu 5.5 hectare, ca mărime al doilea parc al Clujului, aparține Sucursalei Regionale CF Cluj din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR" S.A., care a semnat un contract de asociere cu clubul de fotbal în anul 2010. Cu toate că parcul - inclusiv conform noului Plan Urbanistic General - este un spațiu public cu acces general și gratuit, și cu toate că este inclus în "Ansamblul urban, centru istoric al orașului Cluj", în primăvara anului 2011, clubul de fotbal CFR Cluj a întreprins o serie de  tăieri ilegale de copaci și construcții fără avize rezultând în terenuri de fotbal cu gazon artificial în mijlocul parcului.
În urma zecilor de sesizări, clubul a fost sancționat în repetate rânduri de către autoritățile publice, ilegalitățile fiind consemnate inclusiv de Comisia Zonală a Monumentelor, Primăria Cluj și Inspectoratul Teritorial în Construcții la vizitele lor pe teren.

În urma acestor evenimente, reprezentanții clubului, care au declarat că vor transforma zona într-o bază sportivă, au anunțat păstrarea caracterului de zonă verde, cu acces general. Dincolo de ilegalitățile constatate, această promisiune nu a fost respectată. Zone din parc rămân și azi cu acces îngrădit, așa cum e lacătul de pe poarta terenului de fotbal amenajat ilegal de club și care potrivit declarațiilor portarilor din parc și antrenorilor clubului este deschis doar pentru sportivii CFR", se arată în scrisoare.
Semnatarii ei îşi exprimă îndoiala intenției investitorilor de a respecta cadrul legal în noile demersuri de reamenajare a parcului şi cer organizarea de dezbateri publice în acest sens în perioada 23-27 iulie. Semnatarii mai solicită publicarea prealabilă și în detaliu a planurilor de reconfigurare a zonei, așa cum au promis reprezentanți ai municipalității și ai clubului de fotbal.

Conţinutul integral al scrisorii poate fi citit la linkul http://www.petitieonline.ro/petitie/parcul_feroviarilor_este_al_clujenilor_-p31299052.html

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite