Insulele greceşti, Turcia şi Spania, cele mai căutate locuri de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târg de Vacanţe la Cluj
Târg de Vacanţe la Cluj

Dintre cei aproape 10.000 de vizitatori prezenţi la Târgul de Vacanţe, de la Cluj, cei mai mulţi s-au interesat de sejururi 500-600 de euro pe persoană, pentru 7 nopţi cu all inclusive. Destinaţiile căutate sunt, în cele mai multe cazuri, în Europa.

Primele trei cele mai căutate destinaţii turistice ale celor 10.000 de curioşi care, în acest weekend, au trecut pragul Târgului de Vacanţe de la Expo Transilvania, din Cluj, cel mai mare de acest gen din regiune, sunt insulele greceşti, Turcia şi Spania. Faţă de ediţia de anul trecut, agenţiile de turism prezente spun că o treime dintre vizitatori s-au orientat spre Bulgaria, dar şi că destinaţiile de vacanţă din ţară au fost mult mai solicitate.

All inclusive, la ordinea zilei

„Vizitatorii au căutat oferte de early booking şi all inclusive, deşi unii nu se încadrează în buget. Vor toate facilităţile, dar şi să fie ieftin. Cele mai căutate destinaţii au fost insulele greceşti, Turcia cu Antalia şi Spania cu Insulele Tenerife şi Mallorca. Preţurile la sejururile solicitate au fost, în medie, de 500-600 de euro pe persoană, pentru 7 nopţi cu all inclusive, repectiv 1.200 de euro în cazul familiilor cu doi copii", afirmă agentul de turism de la „Z Tours", Oana Butean.

Familiile cu copii optează pentru staţiunile turceşti, iar cuplurile preferă un turism activ care presupune vizitarea unui oraş şi a împrejurimilor acestuia - destinaţiile căutate sunt insulele greceşti, Spania şi insulele spaniole Mallorca, Tenerife şi Canare. „Cei ce s-au săturat de Grecia şi Turcia caută destinaţii precum Spania, Portugalia, Thailanda, Republica Dominicană, Sri Lanka sau Maldive. Ultimele destinaţii au trezit interesul mirilor pentru luna de miere. Din păcate, mai mulţi au întrebat, dar foarte puţini şi-au făcut rezervări", spune Ana Maria Mureşan, coordonator turism la Aerocenter Cluj-Napoca.  

Un alt aspect diferit de ediţia de anul trecut a fost interesul unor vizitatori pentru staţiunile bulgăreşti. „Doi din şase clujeni ne-au întrebat ce oferte avem pentru Bulgaria. Nu ne-am aşteptat să fie o astfel de cerere. Au această opţiune deoarece e ieftin la vecinii bulgari", susţine Ionuţ Curea, agent de turism la „Paralela 45".

O pată de culoare la târg au oferit-o cei de la Arsenal Park Orăştie cu oferta lor de vacanţă în stil militar. Tarifele de cazare încep de la 50 de euro pe noapte, pe cameră.

Unii operatori de turism nu se ştiu promova

Organizatorii acestui târg de vacanţe, Amprenta Advertising, afirmă că la ediţia din acest an s-a bucurat de aproximativ 10.000 de vizitatori, aproape dublu faţă de 2011. Kali Codruţa Vântu, de la firma organizatoare, afirmă că anul acesta a apărut un interes mai mare pentru Grecia, mai ales oferte noi de vacanţe în anumite insule greceşti precum Skiathos, Zakynthos, Skopelos (unde s-a filmat filmul „Mamma mia!", cu Meryl Streep - n.r.). „Unii clujeni caută şi sejururi personalizate în destinaţii precum Cambodgia sau India. Am observat un interes crescut pentru destinaţii de weekend în Transilvania, în zone precum Alba Iulia, Padiş, Covasna şi Harghita", a explicat Kali Codruţa Vântu.

Aceasta regretă că unii operatori de turism nu ştiu să promoveze cum trebuie destinaţiile pe care le au şi lipsesc de la evenimente cum este şi Târgul de Vacanţe, de la care ar putea atrage clienţi măcar pentru weekenduri. În plus, ea are un sfat şi pentru potenţialii clienţi. „Îi sfătuiesc să nu caute preţuri mici, sub 200 de euro, dar şi să-şi pondereze suma pe care vor să o cheltuie cu aşteptările", adaugă organizatorul.

Unul dintre vizitatorii târgului din weekend a fost Mihaela Drăgan, care căuta o ofertă avantajoasă pentru Egipt sau Spania. „Nu m-am hotărât încă. Cert e că nu vreau să cheltui mai mult de 500 de euro. Caut o ofertă all inclusive şi transport cu avionul. Anul trecut am fost în Turcia. Probabil pentru luna de miere voi allege Thailanda ori Sri Lanka", afirmă Mihaela Drăgan. Târgul de Vacanţe de la Cluj a început vineri, 2 martie, la Expo Transilvania, Cluj, şi s-a încheiat diminică, ora 19.00.

Agenţii excluse din ANAT


Cu doar o zi înainte de deschiderea acestui târg, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a publicat lista firmelor care au fost exluse, pentru nereguli, din cadrul acesteia. Printre firmele excluse sunt două din Cluj - Sfara Tours (participant la târg) şi Universal Turism, agenţii excluse din cea mai mare organizaţie patronală din turismul românesc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite