Cluj: Instrument de gătit la soare şi şapcă cu ventilator, invenţii de sezon (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greenpeace a amplasat în Parcul Central panouri solare, o turbină eoliană şi un instrument de gătit pe bază de energie solară. Manifestarea care a avut loc ieri, are ca scop promovarea energiei regenerabile în rândul clujenilor.

Mai mulţi tineri voluntari din cadrul organizaţiei Greenpeace au amplasat în Parcul Central o turbină eoliană de circa şase metri şi un instrument de gătit, care se încălzeşte de la razele solare.

Tot aici, trecătorii au putut să-şi încarce telefonul mobil sau chiar laptopul prin intermediul unui panou cu becuri şi prize alimentate de energie solară şi eoliană.

Au gătit clătite la soare

Panoul solar se conectează la un convertor, care transformă căldura în curent electric, ce este transmis în acumulatori, ne-a explicat Andrei Mocanu, unul dintre voluntarii Greenpeace prezenţi la Cluj. Şapca cu ventilator funcţionează, însă, fără convertoare. Odată ce micul panou solar aşezat în vârful pălăriei simte razele solare, ventilatorul începe să se rotească.

În ceea ce priveşte instrumentul de gătit, clujenii s-au amuzat ieri gătind clătite şi ouă. Razele solare sunt concentrate sub tigaie, în acelaşi punct, datorită formei conice a instrumentului. După câteva minute, tigaia se încinge.

Fără energie eoliană la Cluj

Turbina nu s-a mişcat deloc, din cauza vântului slab care abia sufla în zonă. „Nu am prea avut noroc de vânt nici în alte zone, dar la mare a mers turbina”, a spus Andrei, voluntar la Greenpeace.

Greenpeace a iniţializat această campanie în urma adoptării unei noi legislaţii europene, care are în vedere încurajarea energiei regenerabile. Conform legii, România va trebui să crească cota de energie regenerabilă în mai multe domenii, cum ar fi sistemul energetic, transportul şi producerea de căldură.

Turul de campanie a început la Bucureşti şi a trecut prin Mamaia, Cernavodă, Braşov şi Cluj, urmând să se finalizeze, mâine, în Timişoara.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite