Institutul Clinic de Urologie din Cluj a cumpărat un aparat de crioterapie unic în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a achiziţionat un aparat de crioterapie eficient pentru tratamentul pacienţilor care suferă de cancer de prostată, valoarea aparatului, unic în Europa de Est, fiind de circa 200.000 de euro.

Şeful ICUTR Cluj-Napoca, dr. Mihai Lucan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că institutul a reuşit achiziţionarea unui sistem de crioterapie efficient, potrivit Mediafax.

"Efortul financiar este în ideea de a oferi pacienţilor noştri alternative mai bune de tratament care să le uşureze suferinţa când se îmbolnăvesc de cancer de prostată, să le scurteze timpul şi complicaţiile spitalizării şi să-i reintegreze mai bine în societate. În Europa mai există un aparat similar la Spitalul Nordwest din Frankfurt, Germania, şi încă două în Olanda. În Europa de Est şi România nu mai este aşa ceva. Aparatul este unul foarte precis şi are un grad crescut de cost/eficienţă în sensul că procedura costă mai puţin. Aparatul costă în jur de 200.000 de euro", a spus Lucan.

Potrivit acestuia, specialiştii  clujeni au început utilizarea aparatului în operaţii, avantajul fiind că bolnavii se recuperează foarte rapid. Doctorul Ulrich Witzch de la Spitalul Nordwest din Frankfurt a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că efectele secundare ale terapiei prin criogenie sunt mai reduse decât cele înregistrate în cazul intervenţiilor clasice.

"Criogenia este o metodă de a trata cancerul de prostată. Este mai eficientă decât intervenţiile clasice, efectele secundare sunt reduse şi pot fi trataţi astfel pacienţii pentru care nu este recomandată o intervenţie chirurgicală. Şansele pacientului tratat cu ajutorul acestei tehnici de a rămâne cu incontinenţă urinară şi impotenţă sunt reduse", a spus Witzch.

Terapia cu ajutorul criogeniei este folosită în România din 2006, aceasta utilizând temperaturi foarte joase pentru a îngheţa tumoarea şi a-i opri evoluţia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite