Cluj: Instanţele ardelene sunt îngropate în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Instanţele ardelene sunt îngropate în datorii
Cluj: Instanţele ardelene sunt îngropate în datorii

Asociaţia Magistraţilor din România a precizat, la începutul săptămânii, că instanţele din Cluj, Bihor, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara au, în total, datorii care depăşesc două milioane de lei. Reprezentanţii instituţiilor vizate susţin, cu toate acestea, că nu au probleme în desfăşurarea activităţilor.

Conform datelor furnizate, ieri, de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), pe baza situaţiilor financiare realizate de preşedinţii de instanţe, curţile de apel şi tribunalele din Ardeal au acumulat datorii către furnizori - utilităţi, transport, consumabile, onorarii avocaţi - în valoare de peste două milioane de lei.
Clujul, în topul datornicilor

Tribunalul Cluj are cea mai mare datorie din Transilvania şi va fi nevoit să restituie cei mai mulţi bani, 581.408 lei. Pe locul doi se află Curtea de Apel Cluj, cu o obligaţie ce se ridică la suma de 401.641 de lei.

Cu toate acestea, reprezentanţii celor două înstituţii spun că nu s-au confruntat cu probleme din cauza banilor, sperând la o rectificare bugetară în ceea ce priveşte justiţia din România. „La Curtea de Apel datoria nu e mare, iar momentan nu s-au ivit dificultăţi în ce priveşte emiterea citaţiilor sau buna desfăşurare a programului”, a declarat Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj. Totuşi, problemele cauzate de neplata datoriilor pe viitor ar putea avea efecte negative în ceea ce priveşte desfăşurarea actului de justiţie. „Se poate ajunge la amânarea cauzelor şi la prelungirea proceselor”, ne-a mai spus Ilieş.

Judecătorul Petru Urs, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, a ţinut să precizeze că instituţia funcţionează la parametrii normali, fără nicio problem cauzază de datorii.

Sistemul este avariat, dar nu în colaps
Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a răspuns, printr-o notă, la acuzele aduse de AMR, recunoscând că sistemul judiciar funcţionează la cota de avarie, însă nu este în colaps. „Ministerul a luat măsuri pentru continuarea activităţii instanţelor prin negocieri instituţionale cu furnizorii de utilităţi. În paralel continuăm eforturile pentru obţinerea de fonduri suplimentare”, a spus Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Nivelul finanţării sistemului judiciar a fost influenţat nefavorabil de condiţiile economice concrete din ultimele luni. Demersurile ministerului au limitat acest efect. În ultimele săptămâni, reprezentanţii magistraţilor şi-au schimbat priorităţile de acţiune şi discursul, arătându-se îngrijoraţi şi de situaţia financiară a sistemului judiciar”, se mai arată în documentul ministerului.

„Se poate ajunge la amânarea cauzelor şi la prelungirea proceselor”
Claudia Ilieş, purtător de cuvânt Curtea de Apel Cluj

TOPUL INSTANŢELOR DATORNICE INSTANŢA SUMA DATORATĂ (RON) Tribunalul Cluj 581.408 Tribunalul Bihor 511.319 Curtea de Apel Cluj 401.641 Tribunalul Sibiu 216.625 Tribunalul Bistriţa-Năsăud 170.203 Tribunalul Hunedoara 153.350
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite