Înscrierile la masterat în Cluj, amânate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei nu a transmis încă lista unversităţilor care pot organiza admitere şi numărul locurilor bugetate. Absolvenţii de facultate care au vrut să se înscrie ieri la masterat în fizică, biologie, drept sau limbi moderne au fost nevoiţi să plece cu dosarele de admitere acasă.

Deşi a dat miercuri startul la înscrierile pentru admiterea la masterat, la câteva facultăţi, Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) a fost nevoită să-şi amâne admiterea, deoarece nu a primit încă undă verde din partea Ministerului Educaţiei pentru a organiza şi în anul universitar 2011-2012 cursuri de master. Potrivit prorectorului Magyari Tivadar, responsabil cu admiterea la masterat în acest an, UBB aşteaptă încă, din partea Ministerului, clasificarea universităţilor, clasificare care va arăta ce instituţii de învăţământ superior din ţară vor avea cursuri de master, dar şi numărul locurilor bugetate.

„Iniţial am amânat admiterea din iulie, în septembrie. Noi, în septembrie, în anii trecuţi, mai organizam admitere doar pentru ocuparea puţinelor locuri rămase neocupate. Practic, aşteptăm o clasificare a universităţilor, realizată de Ministerul Educaţiei”, a declarat Magyari Tivadar.
Ministerul dă vină pe universităţi

El şi-a arătat convingerea că UBB nu-şi va pierde dreptul de a organiza admitere la masterat şi în acest an. Potrivit lui Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei Daniel Funeriu, ierarhizarea universităţilor a început în primăvara. Acesta a pus, însă, întârzierea finalizării clasificării instituţiilor de învăţământ pe seama universităţilor. „Unele universităţi ne-au trimis datele pe care le-am cerut cu întârziere. Altele nu au înţeles exact ce anume le-am solicitat. În plus, aceste date trebuiesc centralizate. În aproximativ o săptămână situaţia va fi clarificată”, a spus Tudorel Urian. El a precizat că ierarhizarea universităţilor este realizată împreună cu experţi din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene. Clasificarea universităţilor constituie din această vară condiţia de bază pentru obţinerea locurilor la master şi doctorat. „Cele de categoria A vor avea locuri pentru licenţă, masterat, doctorat, cele de categoria B doar pentru primele două, iar cele din categoria C, doar cursuri la nivel licenţă”, a mai spus Tudorel Urian.

Master la Cluj sau în străinătate

În replică, Magyari Tivadar a declarat că întârzierile ar putea scădea numărul viitorilor masteranzi de la UBB. „Ne temem că unii se vor duce sau s-au dus deja în străinătate. Pe de altă parte, neavând certitudinea unor locuri bugetate s-ar putea duce la universităţi din zonele de unde provin sau la unele particulare”, a spus prorectorul. Nici viitorii masteranzi nu au fost încântaţi de incertitudinea în care planează admiterea din acest an la masterat. „E o neseriozitate specifică Ministerului. Nu mă miră, însă, nimic. Ne duce în derută, neştiind pe ce locuri candidăm şi la ce să te aştepţi”, a spus Ionuţ Sabău, care se va înscrie anul acesta la un master în Drept. Anul trecut, studenţii UBB au avut parte de aproximativ 3.000 de locuri de masterat bugetate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite