Înotătorii nevăzători zăresc marea performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa „Hope“ vrea să se întoarcă învingătoare de la Jocurile Paralimpice din 2012
Echipa „Hope“ vrea să se întoarcă învingătoare de la Jocurile Paralimpice din 2012

Cinci copii cu deficienţe de vedere din Cluj-Napoca au reuşit o performanţă de excepţie în Slovacia, la competiţia internaţională „Cup of Dolphin“, unde au adunat 27 de medalii. Deşi uneori se simt marginalizaţi, copiii nevăzători din echipa „Hope”, îşi doresc o carieră în sportul care i-a consacrat: înotul

În luna octombrie a anului trecut, Emese Maniu, de profesie kinetoterapeut, a sugerat conducerii Liceului de Deficienţi de Vedere din Cluj înfiinţarea unei grupe de înotători, pe care să-i pregătească pentru marea performanţă. Aşa a luat fiinţă echipa „Hope”, compusă din şapte membri între 12 şi 16 ani. Aceştia nici nu concep să rateze Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012.

Trei dintre membri echipei sunt fraţi. Ana, Samuel şi Naomi Ciorap nu dau impresia că ar suferi de vreo boală, cu atât mai puţin că ar fi nevăzători. Petre Prundaru şi Cristina Todea sunt alţi doi membri foarte valoroşi ai echipei, în care se pun speranţele clujenilor la Olimpiada pentru persoanele cu dizabilităţi organizată peste trei ani în capitala Marii Britanii, iar Alexandru Dumitru şi Valentin Velecico, ambii în vârstă de 15 ani, sunt ultimii membri cooptaţi în echipă.

Înotul a devenit un mod de viaţă

La început de două ori pe săptămână câte o oră, în bazinul de la Palatul Copiilor, apoi câte trei ore pe zi în Bazinul Olimpic, completate de alergări, forţă şi tracţiuni. Aceasta e reţeta de succes a copiilor pe care handicapul de care suferă nu i-a dărâmat. Cu atât mai mult, pentru ei înotul a devenit un mod de viaţă. „La Bratislava, am dat cu mâna de culoar şi mi s-a dus pe spate. Asta e, se întâmplă când nu vezi. Am dat şi cu capul de multe ori, dar e greu numai la început, apoi te ghidezi după umbrele de pe fundul bazinului. Înotul e o plăcere pentru noi, doamna Emese ne-a învăţat şi-i mulţumim pentru asta”, spune micuţa Naomi. Deşi viaţa nu i-a dat şansa de a avea aspiraţii mari, ea îşi doreşte cu orice preţ să devină instructor de înot.

„Vreau şi eu să fac kinetoterapie şi apoi să devin instructor de înot. Nu mi-e frică de faptul că nu văd, sunt foarte pasionată de înot şi sunt sigură că o să pot face faţă. M-am plâns şi eu de multe ori că sunt obosită şi că îmi vine să mă las, dar acum mi-e mult mai uşor”, spune fetiţa în vârstă de 12 ani.
Toţi copii cu gradul I sau II de handicap, cei din echipa „Hope” sunt un exemplu de optimism şi dorinţă. Înscrişi la mai multe probe ale concursului din septembrie de la Bratislava, clujenii au impresionat. Au concurat cu echipe înfiinţate în urmă cu cinci ani, iar rezultatele au fost excepţionale.

27 de medalii în Slovacia

După 14 medalii de aur adunate la Festivalul Internaţional Sportfest, pentru persoane cu dizabilităţi, organizat în Germania, a urmat un adevărat „tun” la medalii, la „Cup of Dolphin” din Slovacia. 27 a fost numărul total al acestora, dar gândurile copiilor zboară mult mai departe. Antrenoarea lor, Emese Maniu, vorbeşte despre greutăţile pe care le întâmpină uneori copiii în bazin.

„În ceea ce priveşte coordonarea, avem mari probleme. Se mai zgârie de culoar şi dau cu capul. Au avut foarte multe cucuie de-a lungul timpului, dar de accidentări serioase nu am avut parte. Unii şi-au rupt un dinte, alţii şi-au spart capul, dar progresăm. Suntem din ce în ce mai buni”, spune aceasta, completată de Petre Prundaru, un alt component al echipei: „Dacă nu ne gândeam la Olimpiadă, nu ne-am fi apucat. Vrem cu orice preţ la Londra peste trei ani”, spune copilul.

Ziua sportivilor cu dizabilităţi

Astăzi, la Sala Sporturilor „Horia Demian”, persoanele cu dizabilităţi s-au adunat la o acţiune sub egida asociaţiei „Little People” şi a Centrului Lamont. Evenimentele, organizate sub denumirea „Să ne bucurăm împreună!” desfăşurate pe parcursul a două zile, cu ocazia Zilei Sportului pentru persoanele cu dizabilităţi, 3 decembrie, au început ieri. Astfel, la Casa de Cultură a Studenţilor au avut loc o expoziţie şi un spectacol artistic, iar astăzi, toţi sportivii cu dizabilităţi din Cluj au participat la demonstraţii de şah, baschet etc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite