Înghesuială la expoziţia clujeanului premiat cu Pulitzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia a fost deschisă în prezenţa a sute de persoane
Expoziţia a fost deschisă în prezenţa a sute de persoane

Expoziţia cunoscutului fotograf maghiar Korniss Peter, câştigător al unui premiu Pulitzer pentru fotografie în 2004, a fost vernisată astăzi, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în prezenţa acestuia.

Korniss a copilărit în oraşul de pe Someş până la vârsta de 12 ani, după care s-a mutat la Budapesta împreună cu familia.

Evenimentul a umplut sălile de la etajul muzeului, unde au fost expuse fotografiile artistului, sute de persoane înghesuindu-se să vadă ilustrate în alb şi negru surprinse timp de 40 de ani în satele din Ardeal. Printre poze se numără femei îmbrăcate în port tradiţional, bărbaţi care cântă la instrumente tradiţionale sau un veteran de război cu un picior artificial, care se plimbă pe un câmp. Nu lipseşte nici celebra fotografie a unei femei, care ţine un prunc în braţe. Potrivit fotografului, ilustratele înfăţişează, fiecare în parte, specificul locului în care trăiesc personajele.

„Ca fotograf documentarist am dorit să fiu întotdeauna obiectiv, dar în sinea mea ştiam că acest lucru e imposibil. Ştiam că natura mea, felul meu de-a fi, cunoştinţele mele şi sentimentele îşi pun amprenta asupra a ceea ce văd şi a felului în care fotografiez. Mesajul imaginilor mele se contura astfel inevitabil, înainte ca eu să apăs pe declanşator”, a povestit Korniss.

Evenimentul de astăzi a fost inaugurat cu un concert susţinut de instrumentişti dirijaţi de Gyorgyi Szelmeczi. Imaginile pot fi văzute până în data de 4 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 - 17:00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite