Îngerii păzitori de la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marta Szakacs, asistenta-şefă a UPU, spune că mulţi angajaţi muncesc mai mult din pasiune, decât pentru bani.
Marta Szakacs, asistenta-şefă a UPU, spune că mulţi angajaţi muncesc mai mult din pasiune, decât pentru bani.

Cum tratezi zece pacienţi accidentaţi deodată, având grijă să resuscitezi doi-trei în acelaşi timp? Răspunsul îl are orice medic sau asistentă de la Unitatea de Preluare a Urgeţelor (UPU), singurul serviciu de urgenţă pentru adulţi din Cluj.

7 medici, 8 asistenţi, 3 infirmiere şi 4 brancardieri. O astfel de echipă asigură, în trei schimburi, permanenţa la Unitatea de Preluare a Urgeţelor (UPU), singurul serviciu de urgenţă pentru adulţi din Cluj. De profesionalismul lor depinde viaţa clujenilor, circa o sută pe zi, care ajung aici în urma celor mai grave accidente sau probleme de sănătate.  Activitate contracronometru, personal insuficient, stres, salarii mici - de circa 1.000 de lei lunar - şi pacienţi care devin violenţi dacă nu sunt trataţi aşa cum se aşteaptă. Aceasta este „radiografia" vieţii de zi cu zi la UPU.

Violenţa în spital

Toate tărgile disponibile pentru pacienţi sunt ocupate şi în camera de resuscitare, şi în camera de urgenţe majore. Alţi bolnavi, cu urgenţe minore, a căror viaţă nu este pusă în pericol, stau pe scaune în sala de aşteptare. Este o zi normală pentru UPU din cadrul Spitalului Judeţean Cluj. „Viaţa asistentei care face triajul bolnavilor este foarte grea, pentru că primeşte bolnavii, nu întotdeauna are loc unde să-i pună. Nu vorbesc despre urgenţele majore, care au zero minute timp de aşteptare, pentru acest bolnav va fi întotdeauna un pat, ci despre urgenţele minore care, practic, nu-şi au locul aici. Ei sunt, de fapt, de competenţa medicilor de familie. Dar pentru că la cabinetele de medicină de familie de care aparţin au nevoie de programare, vin la noi", spune asistenta-şefă a UPU, Marta Szakacs. Femeia se plânge că aceşti pacienţi sunt suficient de sănătoşi încât să  le agreseze pe asistente pentru că vor, pe bună dreptate, să fie trataţi cât mai repede. „Te străduieşti, încerci să faci cât mai bine, cât mai repede şi primeşti în schimb nemulţumirea omului, că a stat cinci ore, că a venit demult, dar a fost luat altcineva înaintea lui, deşi acela a fost mai grav", explică asistenta. Ea a mai spus că în tura de zi „se apără singuri", în timp ce pentru tura de noapt, beneficiază de serviciile unei firme de pază.

Viaţa la Urgenţe  

La UPU apelează în jur de 4.000 de bolnavi pe lună, potrivit asistentei-şefe Marta Szakacs. „Nu este uşor să resuscitezi pe două-trei tărgi deodată. Nu este uşor să primeşti zece pacienţi deodată. Un microbuz răsturnat ce înseamnă pentru noi? Minimum opt pasageri şi un şofer care toţi vin în acelaşi timp aici. Pe toţi trebuie să îi tratezi la fel de bine şi de repede", mai spune Marta. La toate acestea se adaugă lipsa de personal.

Asistente medicale cu studii superioare

„Tendinţa este ca toate asistentele medicale de la noi, fiind spital universitar, să aibă, încetul cu încetul, studii superioare. În acest moment avem 300 de astfel de cadre absolvente de facultate", a declarat directorul de Îngrijiri al Spitalului Judeţean, Monica Costin.

„Din aproximativ 1.000 de posturi de asistente de la Spitalul Judeţean sunt ocupate doar 65%, restul fiind blocate, deci nu putem face concursuri şi angajări", a declarat medicul Gheorghe Cruciat, managerul Spitalului Judeţean Cluj. A cerut de la minister deblocarea urgentă a 60 de posturi, însă a obţinut doar 12, pentru care a şi organizat concurs de ocupare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite