Rezidenţi la Cluj, patroni de clinici în Tunisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceei trei tineri îşi pun banii laolaltă pentru a-şi deshide o clinică medicală împreună în Tunisia.
Ceei trei tineri îşi pun banii laolaltă pentru a-şi deshide o clinică medicală împreună în Tunisia.

Khereddine Ben Hafsa, Aovedwail Mohamed şi Zaid Rahoui sunt trei dintre cei 92 de medici rezidenţi veniţi din toate colţurile lumii la Cluj. Ei plănuiesc să-şi deschidă o clinică privată în ţara natală.


Spitalele din Cluj-Napoca au 92 de medici rezidenţi veniţi din toate colţurile lumii - de la Germania, Canada sau Suedia până la Tunisia sau Maroc. Cei veniţi din ţări ale Uniunii Europeane sunt în regim similar rezidenţilor români, adică pot primi salariu pentru activitatea pe care o desfăşoară în spitale. Cei care sunt din afara Uniunii Europene, trebuie să plătească o taxă anuală de câteva mii de euro pentru a putea  face rezidenţiatul.

MÂNĂ DE LA MÂNĂ PENTRU O CLINICĂ

Trei rezidenţi străini îşi pun banii împreună pentru a deschide o clinică medicală, în Tunisia. Aovedwail Mohamed (din Maroc), Rahoui Zaid (Tunisia) şi Kheireddine Ben Hafsa (Tunisia) sunt toţi în anul IV, aşa că mai au puţin şi îşi vor vedea visul cu ochii, având în vedere că perioada de rezidenţiat în specialităţile lor este de 5 ani.
„Am vrea să facem o clinică medicală să ne unim mai mulţi şi să cumpărăm aparatura necesară pentru a face mai multe cabinete pe diferite specialităţi. Costul unei clinici este de 500.000 de euro în Tunisia, dar dacă nu vom reuşi să facem rost de banii necesari vom deschide doar cabinete simple al căror cost este de 50.000 de euro”, a spus Aovedwail Mohamed.

NOUL TREND PRINTRE REZIDENŢI

Tinerii spun că aceasta este noua tendinţă în ţara lor. Medicii se asociază şi îşi deschid cabinete şi clinici particulare şi încearcă astfel să aplice cunoştinţele pe care le-au dobândit în mai bine de zece ani de studii medicale în România. „Am avut şi încă avem la Cluj profesori de excepţie şi experienţa acumulată aici ne va fi de real folos în practica medicală din ţara noastră”, spune Ben Hafsa Kheireddine, a cărui specialitate medicală este oftalmologia. Atât Ben Hafsa cât şi Rahoui Zaid sunt specializaţi pe oftalmologie la clasa profesorului universitar Cristina Vlăduţiu, unul din cei mai mari specialişti din ţară pe probleme legate de strabism.
„Sistemul medical din Maroc nu este atât de dezvoltat ca aici, dar e mai scump. De exemplu o şedinţă de dializă costă 120 de euro, iar un pacient are nevoie de 3 şedinţe de dializă pe săptămână”, spune Aovedwail Mohamed.
Mohamed este specializat pe nefrologie. „Am ales această specialitate pentru că îmi place mult profesorul Costel Spânu şi pentru că la practica medicală m-a impresionat odată  mult suferinţa unei fete de 26 de ani care avea insuficineţă renală şi venea de trei ori pe săptămână la dializă. Atunci am ştiut că aceasta e specialitatea pe care aş dori să o am”, a spus Mohamed Aovedwail.

MEDICII ŞCOLIŢI ÎN ROMÂNIA, MAI BUNI

El a mai arătat că în ţara lui natală „nu există investitori străini mulţi ca în România, dar turismul e mai dezvoltat, pentru că suntem o ţară  însorită. Suntem recunoscuţi pentru că avem fosfat, dar dincolo de asta suntem o ţară în dezvoltare, încă“.
„N-am făcut medicina în Tunisia, chiar dacă acolo este un sistem de învăţământ complet gratuit şi pentru nativi şi pentru străini, deoarece prietenii mei din generaţiile anterioare făcuseră medicina în România şi erau foarte impresionaţi de şcoala de medicină românească. Şi-au deschis clinici şi farmacii private mai uşor decât cei care au studiat acolo şi sunt recunoscuţi ca fiind medici mai buni”, spune Zaid Rahoui. Zaid şi Ben Hafsa, cei doi tineri specializaţi în oftalmologie plătesc câte 3.500 de euro pe an pentru fiecare an de rezidenţiat. Mohamed, care este specializat în nefrologie plăteşte însă 5.000 de euro pe an.
„Îmi place foarte mult în România, dar spre deosebire de Zaid şi Ben Hafsa, eu nu am învăţat în clase mixte de studenţi români şi străini, ci într-o clasă de limbă  franceză numai cu studenţi străini. Acesta a fost un handicap pentru mine, pentru că n-am putut merge cu ei în cluburi, la înot sau la cumpărături şi am învăţat mai greu limba română”, spune Mohamed.
Acum, la final de rezindenţiat, cei trei prieteni nu au în minte decât aparatura pe care trebuie s-o achiziţioneze pentru a-şi începe activitatea medicală acasă. Îşi fac liste şi compară preţurile aparatelor pe internet, fiind convinşi că vor găsi o soluţie optimă pentru a putea să profeseze cu succes cele învăţate în România. În ceea ce priveşte stabilirea aici, Zied Rahoui, din Tunisia, a spus: „Aş rămâne aici doar dacă m-aş căsători cu cineva din această ţară şi n-ar vrea să vină în ţara mea“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite