Indicatorul de localitate multilingv de la intrare în Cluj, remontat de către Primăria Floreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Floreşti a repus joi, panoul multilingv inaugurat cu o zi înainte, la intrare în municipiul Cluj, de către Gergely Balázs, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) pentru fotoliul de primar al Clujului.

PPMT Cluj avea încheiat un contract de închiriere cu o firmă de publicitate care deţine panoul amplasat legal pe teritoriul comunei Floreşti.

„Consider că reprezintă infracţiune îndepărtarea acelui panou, aşa cum am spus-o şi public miercuri, când, la doar câteva ore de la inaugurare, Primăria Floreşti a decis unilateral să dea jos panoul care saluta vizitatorii Clujului în patru limbi: română, maghiară, rromă şi germană. Administraţia locală a comunei Floreşti şi-a recunoscut eroarea şi a promis să reinstaleze panoul. Gestul Primăriei Floreşti ne dă încredere că în Cluj poate exista un climat de normalitate, în care se respectă legile", a declarat Gergely Balázs, adăugând că amplasarea panoului care îi salută pe cei care intră în Capitala Transilvaniei şi în limba maghiară este, fără echivoc, o victorie pentru PPMT.

„La mai bine de două decenii de la Revoluţie, maghiarii din Cluj sunt salutaţi, în sfârşit, pe limba lor, când ajung acasă", a mai precizat vicepreşedintele PPMT.

Panourile cu mesaje de „bun venit" şi „la revedere" în limbile română, maghiară, germană și rromani de la intrarea în Cluj-Napoca au fost date jos miercuri, la câteva ore după ce au fost montate. Decizia a fost luată de Primăria Florești, iar cele două panouri au fost depozitate în curtea instituției din comuna clujeană. Primarul Ioachim Vancea a dat ordin firmei care deține respectivul spațiu publicitare să dea jos panourile, acestea fiind amplasate în curtea Primăriei Floreşti.

Acţiunea iniţiată de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania încearcă să atragă atenţia asupra lipsei indicatoarelor de localitate multilingve, dar şi asupra problemelor cu care se confruntă romii din Cluj-Napoca. De asemenea, pe panoul expus miercuri apare stema istorică a Clujului, care diferă de cea folosită de administraţia actuală, aleasă în „era Funar".

Gergely Balazs, cadidatul PPMT la Primăria Cluj-Napoca, consideră că acţiunea este legală şi are la bază o hotărâre de Consiliu Local din 2001, privind alocarea unei sume pentru confecţionarea şi montarea de indicatoare de inscripţionare a denumirii municipiului Cluj-Napoca în limba română, maghiară şi germană.

„Noi doar am pus această hotărâre în vigoare. Urmează să amplasăm o plăcuţă şi la intrarea dinspre Zalău şi pe viitor şi la intrările dinspre Turda şi Dej. Deocamdată, acest panou de la intrarea dinspre Oradea va fi amplasat pe o durată de o lună", a precizat Gergely Balazs.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Cluj despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite